Liverpool slår Inter – på straffar

FOTBOLL

16 lag kvar.

8 fantastiska åttondelsfinaler.

sportbladet.se:s Marcus Leifby spår utgången.

✓Celtic - Barcelona

Hyfsad lottning för Barcelona – mästarna från 2006. Skottarna är visserligen urstarka hemma (slog Milan i gruppspelet) och har en fanatisk publik i ryggen på Park Head men det är tveksamt om det räcker här. Skriverierna om lagets julfester är mer smickrande än lagets bortastatistik i mästarcupen. Celtic enda chans är att få med sig ett bra resultat från hemmamötet – och sedan gneta sig vidare nere i Spanien.

Tips: Barcelona vidare

✓Lyon - Manchester United

Efter en urusel start (två raka 0-3-förluster) vaknade Lyon och började vinna. Fransmännen kravlade sig tillslut vidare från gruppen. Manchester United imponerade mest av samtliga lag i gruppspelet – och tog också flest poäng. Får gälla som favoriter men Lyon är ett av Europas farligaste lag i sina bästa stunder och har kapacitet till ett avancemang.

Tips: Manchester United vidare

✓Schalke 04 - Porto

Tysk fysik och disciplin mot portugisisk teknik och briljans. Tyskarna tog sig vidare på åtta poäng – och med hjälp av två segrar mot Rosenborg. Har svårt att prestera mot riktigt bra motstånd. Saknar dessutom rutin från de här sammanhangen – en vara som däremot Porto har gott om. Porto har redan ryckt i ligan och lägger allt krut på Champions League. Har dessutom en läcker Ricardo Quaresma. Det räcker gott.

Tips: Porto vidare

✓Liverpool - Inter

Ojojoj – vilket möte. Liverpool är ett makalöst Champions League-lag med två finaler på tre år. Tog sig ur ”dödens” och avancerade efter 16-1 i målskillnad på de avslutande tre. För Inter, som leker i ligan, är Champions League årets stora morot. Och lottningen mot Liverpool givetvis en mardröm. Kollega Wegerup har lovat att lifta till Milano i bikini om Inter vinner Champions League i år. Det här blir stenhårt – och Jennifer, tyvärr blir det ingen liftning till Milano för vår del... eller din del, menar jag...

Tips: Liverpool vidare (efter straffar)

✓Roma - Real Madrid

Bernd Schuster har fått ordning på Real Madrid som imponerar både i ligan och i Champions League. Roma avancerade från gruppen utan att förta sig nämnvärt men nu blir det andra bullar. Roma försöker hänga på Inter i ligan men truppen är inte tillräckligt bred för ett ”tvåfrontskrig”. Ja just det, sen har man fantastiske Francesco Totti. Men nej. Det räcker ändå inte här.

Tips: Real Madrid vidare

✓Arsenal - Milan

Ännu mer fotbollsgodis. Mogna, mästarna Milan mot unga, underhållande Fabregas, van Persie och Hleb. Arsenal måste göra två toppmatcher för att rubba tunga Milan – som dessutom bara behöver fokusera på Europa-spelet. Det här kan bli hur underhållande som helst och även om Rossoneri inte imponerat på mig den här säsongen tror jag på avancemang. Rutin och rävspel slår iver och oerfarenhet.

Tips: Milan vidare

✓Olympiakos - Chelsea

Grekerna körde över Markus Rosenbergs Werder Bremen två gånger om i gruppspelet och avancerade rättvist. Är urstarka hemma och har spelat oväntat bra på resande fot. Får man med sig ett bra hemmaresultat finns det en liten skrällchans mot ett Chelsea som inte riktigt är sig likt. All press på London-laget – som ändå bör avancera.

Tips: Chelsea vidare

✓Fenerbahçe - Sevilla

Spanjorerna sladdar betänkligt i ligaspelet men har imponerat i Champions League. Spelar bländande fotboll i sina bästa stunder men har även djupa dalar. En sådan i bortamatchen mot Fenerbahçe och det är Buenos Noche. Turkarna vann samtliga hemmamatcher i gruppspelet (bland annat 1-0 mot Inter) och har briljanta brassar i Roberto Carlos, Alex och Edu. Lurigt.

Tips: Sevilla vidare

ARTIKELN HANDLAR OM