Gentlemannen som alla saknar

FOTBOLL

Sportbladets Jonatan Fast berättar historien om Nils Liedholm – en av svensk fotbolls största genom alla tider

1 av 8
REGENTERNA Liedholm, Silvio Berlusconi och påven Johannes Paulus II visar varandra respekt.

Nils Liedholm är död. Det smärtsamma beskedet sträckte sig ända till sandstränderna i Miami.

Till Daniele Massaro, en av Nils Liedholms favoritspelare under tiden i Milan och Roma.

– Vi kallade honom ”läraren”. Nu är han död, det är obegripligt, säger Massaro till Sportbladet.

En italiensk skröna säger att det dröjde två år innan Nils Liedholm slog sin första felpassning i Milan. Och när han väl gjorde det fick han stående ovationer av publiken. Om det stämmer vet jag inte, men jag vet att ett epitet som gentleman inte används när man i dag vill beskriva en stor fotbollsspelare.

– För mig är han fotbollens störste gentleman. Han var en väldigt snäll man och den bästa coachen jag hade under min karriär, säger Daniele Massaro.

1986 handplockades Daniele Massaro till Milan av Nils Liedholm. När Liedholm året därpå drog till Roma tog han Massaro med sig.

Så här reagerade den före detta italienska landslagsstjärnan när Sportbladet ger honom den smärtsamma nyheten.

– Herregud, är det sant?

Ja, tyvärr.

– (tystnad). Jag blir väldigt ledsen över det du säger, jag känner redan att det här är en svår situation.

– Jag ska ta mig hem tidigare än planerat från USA så att jag kan vara med på begravningen.

Den märkbart skakade Daniele Massaro delar sorgen med en hel fotbollsvärld.

1985 lät Nils Liedholm en viss Paolo Maldini debutera för AC Milan i serie A – endast 16 år gammal.

– Jag är oerhört ledsen, hälsar Maldini genom Massaro.

Carlo Ancelotti, Fabio Capello, Giovanni Trapattoni, Franco Baresi, Nevio Scala och Bruno Conti är andra storheter som haft Nils Liedholm som läromästare. En av de första som nåddes av dödsbudet var Thomas Nordahl, son till Gunnar Nordahl som var Nils Liedholms kanske bäste vän.

– Nils son Carlo ringde mig för fem minuter sedan. Nils var min gudfar och det här är en väldigt jobbig dag för mig, säger Thomas och fortsätter:

– Jag visste att han var jättedålig och har väntat på det här beskedet de senaste dagarna.

I går somnade Nils Liedholm in i sitt hem i italienska Cuccaro. Han blev 85 år gammal. Otvivelaktigt var han en av svensk fotbolls allra största genom tiderna, både som spelare och tränare.

Han föddes den 8 oktober 1922 i Valdemarsvik. 21 år gammal flyttade han till Norrköping och IK Sleipner. Han representerade klubben under tre säsonger innan han bytte upp sig till IFK Norrköping, där det blev två SM-guld innan han tog det stora klivet och flyttade till Italien och storklubben AC Milan.

– Nils var älskad och uppskattad i hela Italien, men störst är han i Rom. Jag tror att Nils vill bli ihågkommen som den fina, fantastiska och roliga man han var. I Italien var han känd för sin självironi och stora humor. Vad han än gjorde var han gentlemannamässig, säger Thomas Nordahl.

Tillsammans med Gunnar Nordahl och Gunnar Gren bildade Nils Liedholm ”Gre-No-Li”.

Nämn den klassiska tremannaformationen i Italien och en pust av respekt drar genom rummet. Som spelare vann Nils Liedholm italienska ligan fyra gånger med Milan. Som tränare vann han ligan med både Milan (1979) och Roma (1983).

– Pappa, han och Gren öppnade vägen för många där nere.

Den artighet och elegans som präglade Nils Liedholm både på och utanför planen gav honom snabbt smeknamnet Il Conte, Greven. Smeknamnet tog ny fart när han gifte sig med en grevinna med släktanor från 900-talet.

Framgångarna i Milan i all ära. Det var först när tränaren Nils Liedholm 1983 förde Roma till klubbens första ligatitel på 50 år som han erhöll den riktiga ikonstatusen. Då myntades ännu ett smeknamn: Il Barone, Baronen. Förutom framgångarna i Italien ledde lagkaptenen Nils Liedholm 1958 det svenska landslaget till VM-silver på hemmaplan. OS-guldet från 1948 tillhör också höjdpunkterna i meritlistan för landslaget.

– Jag tror att han var mycket nöjd med sitt liv och det han åstadkom. Hans meriter talar för sig självt. Men han älskade även sin vingård, sin familj och huset i Valdemarsvik, säger Thomas Nordahl.

När Nordahl återvänder till de första minnena av Nils Liedholm antar Liedholm skepnaden av tomte, extrapappa och barnvakt.

– Vi har ju haft kontinuerlig kontakt sedan 1949, och för tio dagar sedan var jag nere i Italien och firade hans 85-årsdag. När Nils försvann försvann också en stor del av mig. Jag ska försöka vara glad åt de minnen jag har.

När Nils Liedholms karriär tog slut hittade han tillsammans med sin fru Nina sitt drömhus i Cuccaro.

1973 köpte han en gård och började tillverka ett vin som såldes i både Italien och på Systembolaget i Sverige.

Och det var just i vingården ”Villa Boemia” han fick dra sina sista andetag.

– Det var nedförsbacke de sista åren och hälsan vacklade successivt. Det sista halvåret kunde vi inte ha några djupare diskussioner. Men jag kommer väl ihåg våra söndagssamtal där vi pratade fotboll i allmänhet och Milan och Roma i synnerhet.

2004 drabbades Nils Liedholm av en hjärtattack med efterföljande hjärnskador. Han fick en pacemaker inopererad men fick problem med balansen och blev rullstolsbunden. Året blev en mardröm. I samband med alla turer på sjukhuset dog hans älskade hustru Nina.

I en intervju med Norrköpings Tidningar i oktober 2005 berättade Liedholm om kärleken till Nina.

– Vi delade allt. Hon var med på resorna och matcherna. Vi fick ett fint liv tillsammans. Jag saknar henne så mycket, sade Liedholm då.

Men lidandet för en av de största är slut nu.

På torsdag begravs Nils Liedholm i Santa Mariakyrkan i Cuccaro.

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A