Umeå i praktiken svenska mästare

FOTBOLL

Djurgården har bara teoretisk chans att gå ikapp

Foto: Umeåspelarna firade – men kotrollerat. Guldet är ju faktiskt inte riktigt klart än…

Göteborg (TT)

Umeå säkrade på söndagen segern i damallsvenskan genom att på bortaplan besegra Göteborg med 3-0.

Laget leder nu serien med nio poäng före Djurgården, och 24 mål bättre i målskillnad.

Djurgården har en teoretisk chans att komma på samma poäng som Umeå, men för att komma förbi måste man alltså hämta in 24 mål, samtidigt som Umeå, som bara förlorat två matcher under hela säsongen, måste förlora sina båda återstående matcher.

Något guldfirande blev det dock inte på Valhalla IP. Det blev ett snabbt ombytte för att hinna med tåget til Stockholm och flyget till Umeå.

– Nej, vi väntar med firandet tills vi tagit en poäng till, och den tänker ta hemma i Umeå i nästa match, sade tränaren Andrée Jeglertz till TT efter matchen.

Tappar inte

Inte heller lagets stora stjärna Marta ville prata guldfirande.

– Nej vi har två matcher kvar och vill inte fira ännu.

Jeglertz erkänner dock att serien är avgjord och att segrarna heter Umeå.

– Jag skulle naturligtvis hyckla om jag påstod något annat. Det är klart att vi inte tappar detta.

Mot Göteborg var Andrée Jeglertz mycket engagerad. Han stod under hela matchen vid sidlinjen och skrek och manade på sina spelare.

– Nu kan man väl ta det lite lugnare de två sista matcherna. I stället för att stå och hoppa och skrika, kanske jag kan sitta lugnt på bänken.

I och med att seriesegern är bärgad kan Umeå nu koncentrera sig på det kommande gruppspelet i Womens cup nästa veckoslut. Gruppspelet avgörs i Umeå och motståndarna är Clujan från Rumänien, Rossiyanka från Ryssland och Universtet Vitebsk från Vitryssland.

Jämnare serie

Det innebär också att Umeå kommer att vila några av sina nyckelspelare i serieavslutningen.

– Vi kommer att gå runt på många spelare både i serien och i cupen. Vi hoppas ju också att vi ska spela kvartsfinal i Womens Cup innan säsongen är över, sade Jeglertz

Att Umeå har avgjort serien med tre omgångar kvar att spela tycker inte Andrée Jeglertz är ett underbetyg till de andra lagen.

– Nej, serien har faktiskt blivit jämnare, och de andra lagen har blivit bättre. Förra årets vann vi serien med 23 poängs marginal. Så blir det inte i år.

Segern mot Göteborg var mycket säker. Förutom inledningen av båda halvlekarna dominerade Umeå spelet kraftigt. Målen gjordes av Marta, Madeleine Edlund och Ramona Bachmann.

Leif Brändström/TT