– Förlorar vi ska man inte gå ut på stan

FOTBOLL

Sandberg om kraven i sin rumänska klubb

Foto: Överraskad Niklas Sandberg är förvånad över den höga kvaliteten i laget.

Det sägs att pressen är stor på spelarna i AIK. Skönt och lugnt då för Niklas Sandberg i lilla CRF Cluj?

– Jag har hört att om vi förlorar så ska man inte gå ut på stan, säger Sveriges första proffs i Rumänien.

När Sportbladet avslöjade att Niklas Sandberg var på väg från AIK till rumänska CFR Cluj trodde de flesta att det var ett extremt löjligt rykte mitt i Silly Season. När Sandberg ändå skrev på för klubben ställde sig stora delar av Fotbollssverige frågande till valet av klubb och liga. Rumänien?

– Laget håller hög klass. Hur bra ligan är vet jag inte ännu, men vi har ett bra lag. Vi har mött bra lag på försäsongen. Senast spelade vi 2–2 mot Benfica och var det bättre laget. Jag är överraskad över hur bra spelarna är. Vi har elva portugiser, två brassar, två argentinare, en nigerian och en svensk, säger Niklas Sandberg.

Rankad 10 i Europa

Den rumänska ligan har starkt gått framåt de senaste åren. I fjol var Steua Bukarest i semifinal och Rapid Bukarest i kvartsfinal i Uefacupen. Ligan är rankad som den 10 bästa i Europa, före ligor som den skotska och turkiska. Allsvenskans ranking är 26. Pengarna i ligan har också blivit större. I CFR Cluj kommer pengarna från presidenten Iuliu Muresan som har pumpat in miljoner i klubben och han har stora krav på sitt lag.

– Vi ska vinna ligan och i Uefacupen så är kravet att vi ska gå vidare till gruppspelet, säger Sandberg.

Kraven är med andra ord stora, något som Niklas fått förklarat för sig.

”Det går fortare”

– Det är inte tillåtet att förlora någon match. Jag har förstått att man inte ska gå ut och visa sig på stan efter en förlust säger han.

Hur är det på träningarna, har ni tolk?

– Nej, rumänskan kommer från latinet och det är tydligen lätt att förstå för portugiserna till exempel. Men jag har lärt mig alla fotbollstermer.

Är det stor skillnad mot hemma i Sverige?

– Fotbollsmässigt är det det. Det går fortare. Som mittback förväntas man inte göra något annat än att se till att laget håller nollan. Man behöver inte skämmas om man sparkar bollen tusen meter upp i luften för att rensa.

Inga karaktäristiska Sandberg-löpningar i offensiven då?

– Jag kan säga att jag har hållit mig jävligt lugn hittills.

Hur är er arena?

– De bygger för fullt. Vi var på träningsläger i Österrike i tre veckor och när vi kom tillbaka hade de byggt ut den så att den nu tar 15 000 personer. Om ett halvår ska den ta 25 000. På söndag (läs i dag) är det derby mot Politehnica Timisoara och då säger de att det kommer att bli fullsatt.

Debut i onsdags

Det blir Niklas första bekantskap med hemmapubliken i ligasammanhag. Debuten skedde annars i onsdags borta mot Otelul Galati som besegrades med 1–0. Sandberg tog en plats i startelvan trots stenhård konkurrens.

– På bänken satt en rumänsk landslagsback och en duktig portugis. Vi har fyra bra mittbackar, men det har ju börjat bra, säger han.

Han har inte lärt känna sin nya hemstad, Cluj, särskilt väl ännu.

– Vi har mest varit på träningsläger och sedan hade vi bortamatch. Dessutom har min tjej bara varit här en vecka så nu har vi börjat leta lägenhet. Men det är en studentstad med ungefär en miljon invånare. Allting verkar bra.

Nu gäller det bara att fortsätta vinna. Till att börja med i kväll.