Fullständigt överlägsen alla andra

FOTBOLL

Alfelt: Finns ingenting att diskutera

HELSINGBORG

Jag ger upp. Årets allsvenska går inte att begripa sig på.

Jag menar, 0–5 i två matcher i rad – för Kalmar! Nanne Bergstrands lagbygge som gjorde defensivfotbollen till en konstart är rena sållet nuförtiden.

Och om en vecka kan Kalmar, precis som för länge sedan avsågade Helsingborg, vara bara tre poäng efter serieledaren. Det är inte riktigt klokt.

Jag går tillbaka till mitt ursprungstips och säger att MFF vinner. Inte för att det finns en enda logisk anledning till att tro det efter att ha bevittnat spelet mot

Brommapojkarna, men det finns ingen logik i den här serien så ett MFF-tips är lika bra eller kasst som vilket som helst.

Elfsborg är bästa laget men det känns inte som att räcker. Helsingborg kan mycket väl vinna i Borås på lördag eftersom man har allsvenskans absoluta superstjärna i Henke Larsson.

Han bjöds på ytan framför Kalmars försvar och utnyttjade skoningslöst motståndarnas tafatthet. Två mål, två målgivande passningar och skottet som tvingade Petter Wastå att släppa retur till Andreas Dahl som gjorde det femte målet.

Razak växer bredvid Henke

Plus en hel del fler godbitar. Henke matade sina lagkamrater med bollar att arbeta vidare med och för varje match tillsammans med spelgeniet växer Razak Omotoyossi. Lite problem med passningsspelet visade beniniern fortfarande men dribblingar och målskyttet satt där. Även om nickmålet på Henkes fantastiska 50-meterspassning får tillskrivas Petter Wastås otajmade utrusning.

Ska vi ranka spelare i allsvenskan finns ingenting att diskutera om när det gäller förstaplatsen. Henke är fullständigt överlägsen alla andra. Jag är mycket imponerad av att han kunnat behålla sin världsklass i en liga vars lag har tufft mot såväl irländska som lettiska motståndare.

Att Valencia spelar ut Elfsborg är däremot ingen måttstock eftersom Valencia är ett superlag med kapacitet att spela ut vilket lag som helst i världen.

Precis som förra hösten verkar plötsligt pusselbitarna att falla på plats för Helsingborg. Andreas Dahl har fått fram ett stabilt mittfältsspel ur den talang som såg ut att kvävas av bristande förtroende hos både fans och tränare. Adama Tamboura har dragit ned på pang-på-attackerna men är fortfarande energisk och tuff nog så att han just nu är allsvenskans jobbigaste vänsterback att möta.

Roligast var kanske ändå HIFs inhoppare Andreas Landgren och Mathias Unkuri som hann visa att det finns hopp om framtiden. Unkuris grymma ryck förbi Henrik Rydström och pass till Henkes 5–0 var en läckerhet.

Kalmar är en gåta

Kalmar är däremot en gåta. Att Ari da Silva Ferreira lämnat och César Santin var skadad räcker inte som förklaring till total kollaps i två raka matcher. Det märkliga är ju att det är rutinerade och sen länge samspelta försvarare och defensiva mittfältare som förlorat all kontakt med varandra.

– Hade jag haft ett riktigt bra svar på det skulle jag gett dig det. Men så här direkt efter matchen kan jag inte. Jag får se den igen och då blir jag förhoppningsvis klokare, gav Nanne Bergstrand som svar på mitt påstående.

Anfallsglada Kalmar får bli tråkiga Kalmar igen för att rätta till bristerna och det låter såklart tråkigt. Men kanske flygs ännu en brasse in för att få fart på anfallsspelet.

I dag deppar Kalmar. Efter matchen mot Djurgården kan det vara guldstrid igen. Logiskt, ologiskt, sannolikt, troligt eller otroligt kan kvitta. Det kan gå precis hur som helst i fortsättningen.

Må bästa laget vinna.

Jag har ingen aning om vilket det är.

ARTIKELN HANDLAR OM