Martin Mutumba: Vi tar hem hela grejen

avOskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Djurgårdens långa svit bröts i det allra sista derbyt på Råsunda.

Efter 3–0 på värsta rivalen inför 30 857 åskådare har AIK börjat drömma om guld på allvar.

– Jag tror att vi tar hem hela grejen, säger Martin Mutumba.

Den första halvleken var tajt, jämn och mållös, men efter paus lossnade allt för AIK.

När domaren Jonas Eriksson satte pipan i munnen efter 97 spelade minuter talade siffrorna på resultattavlan sitt tydliga språk.

Djurgården 0.

AIK 3.

– I andra halvlek kör vi över dem, säger anfallaren Henok Goitom som inför derbyt gått ut och sagt att AIK är det bättre laget på samtliga positioner.

Fick du rätt?

– Kolla resultatet. Första 15 har Djurgården en del bra spel, men sen tar vi över. Det här resultatet ger oss självförtroende. Fansen har varit nervösa hela veckan, och så får vi avsluta på det här sättet på Råsunda…

Men något extraordinärt firande är det inte tal om, trots att det var första gången sedan 2009 som AIK vann ”tvillingderbyt” mot Djurgården.

– Inför matchen mår man nästan fysiskt dåligt över hur mycket man vill vinna. Sen när man kommer in (efter matchen) så vet man att det kommer nya matcher snart. Jag vet att många AIK:are är jätteglada, men det var ganska sansat efteråt, säger AIK-tränaren Andreas Alm.

”Kollar inte tabellen”

– Det var en bra seger som gör att vi kanske kan vara med i guldstriden.

Med i guldstriden är AIK definitivt. Efter att serieledarna Elfsborg förlorat mot Göteborg skiljer bara två poäng mellan de gulsvarta och svartgula.

Martin Mutumba, en av planens bättre spelare, hoppas och tror att AIK hinner gå ikapp och förbi innan säsongen är slut.

– Jag kollar ingenting i tabellen, men om vi vinner matcherna som vi ska så tror jag att vi tar hem hela grejen, säger Mutumba.

Men några paralleller till guldåret 2009 vill han inte dra.

– Det var en annan känsla. Jag var yngre då, nu är jag mer rutinerad och tar en match i taget. Då tänkte man mer framåt. Men med det så menar jag inte att den nya tatueringen inte redan är klar. Den kanske redan är det.

Men Mutumba gör nog säkrast i att vänta med nya kroppsmotiv, menar Kasper Hämäläinen och James Keene. De båda Djurgådarna tror att Elfsborg kommer att hålla sitt försprång.

– Nej, jag tror inte på AIK. Elfsborg vinner allsvenskan, säger Hämäläinen.

Sportbladets experter: De vinner SM-guld...

Foto: Martin Mutumba hoppas och tror att AIK hinner gå ikapp och förbi Elfsborg – och då kan det bli en ny tatuering likt den han gjorde 2009. ”Då tänkte man mer framåt. Men med det så menar jag inte att den nya tatueringen inte redan är klar. Den kanske redan är det.”Foto: Andreas Bardell

Oskar Månsson: Elfsborg

Stefan Alfelt: AIK

Erik Niva: Malmö

Robert Laul: Malmö

PetraThorén: Elfsborg

Michael Wagner: Elfsborg

Johan Flinck: Elfsborg

Kristoffer Bergström: Elfsborg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM