Mejla

Simon Bank

Bank: ”Den gamle” är given än i en blågul landslagstrupp

Publicerad:
Uppdaterad:

HELSINGBORG. AIK åkte till Skåne med gulddrömmar att pröva och en trend att testa.

Och jo, trenden höll.

Henrik Larsson, 38, gör fortfarande mål.

Tolv minuter kvar av matchen.

Regnet har gått från ösregn till isregn, Henrik Larsson som just fyllt 38 står med handflatorna mot knäna och är så trött att folk på läktaren börjar tumma 112 på sina mobiltelefoner. Han signalerar mot bänken, och jag är osäker på om tecknet betyder att han vill byta eller att han behöver en defilibrator.

Helsingborg leder mot guldfavoriten AIK med 3–1, Larsson har gjort två mål, och Andreas Landgren tappar bollen vid offensiv kortlinje.

Ett moment senare har Nisse Johansson skickat iväg bollen 30 meter upp i en potentiellt farlig AIK-kontring.

Två moment senare har Henrik Larsson löpt 30 meter hemåt för att stoppa kontringen.

Det finns en viss sorts kvalité som inte går att träna sig till, som man måste tänka sig till, och Larsson har gjort det i 18 år nu.

Han gjorde det igår igen, och då klarade inte AIK riktigt av att vara det där AIK som sprungit igång sitt spel i match efter match.

Det var ju det vi ville veta den här gången:

Kunde AIK kliva in i sviten med tre raka toppmatcher (HIF borta, Djurgårdsderby på Råsunda, Elfsborg borta) med bibehållen fart? Kunde Helsingborg vända sin grafitgrå höst nu när Henrik Larsson och Marcus Lantz klev in från start igen? Och kunde förresten Larsson visa oss något som liknade landslagsform?

Nja. Jo. Och ja.

Tagit sex poäng av AIK

Det är ingen hemlighet vare sig att Helsingborg kan spela guldfotboll eller att de inte kan göra det tillräckligt länge för att vinna guld. Ge dem deras förstauppställning och ett bra lag på andra sidan, och de ser ut som världserövrare – ge dem tre skador, BP och lite motvind, så ser de ut som ett lite sämre Landskrona Bois.

HIF är det enda lag som tagit sex poäng av AIK och det enda lag som gjort sex mål på AIK. De är också det enda lag som mött AIK med två samspelta, spelkloka forwarder. Det är ingen slump. Henrik Larsson och Rasmus Jönsson spelar lite som ett volleyboll-anfall, de ligger tätt ihop och när uppspelen kommer vet mittbackarna inte om det är den förste eller andre som ska smasha eller bara finta.

Modiga i passningsspelet

AIK försökte möta upp med ett L-vänt mittfält, med högeryttern Gabriel Özkan högre upp och Bojan Djordjic lite längre ner, mer centralt. Problemet var att de fick sämre betalt för sitt presspel än de brukar få, aggressiviteten rann av dem. Andreas Landgren fick dunka in 1–0 i straffområdet och Daniel Örlund tittade in en Henrik Larsson-frispark från 25 meter, allt på de två sista minuterna av första halvlek. AIK jobbade ihop till en utmaning efter paus, inte tillräckligt för att ta poäng men tillräckligt för att inte börja fundera för mycket.

Målen de släppte in var kanske inte helt logiska, men matchbilden var det.

Vi har ju sett det här mönstret förut, att de få lag i allsvenskan som har bra passningsspel kan klara att rulla bort farten ur AIK och göra matcherna lite mer kontrollerade.

De har kvar Elfsborg, som kan göra det. De har kvar Örebro, som kan det en bra dag. Och de har kvar IFK Göteborg som springer och slåss precis lika mycket som de själva gör.

Där är matcherna som avgör om AIK är ett guldlag eller inte. Resten kan de rusa hem.

Och HIF? Och Larsson?

Tja, Helsingborg var modiga i sitt passningsspel, övermodiga emellanåt, men deras förstauppställning är ju precis så här stark. Marcus Lantz tuggar i sig motståndarmittfält som andra tuggar toy, och är alltid spelbar när backlinjen behöver honom. Och om ni undrar exakt var någonstans de tappat sin guldchans så har jag bara ett enkelt räkneexempel att bjuda på.

Om HIF haft samma poängsnitt i de nio matcher som Henrik Larsson missat som i de han spelat så hade de haft 49 poäng nu, och det hade räckt för serieledning.

Den gamle är fortfarande en stor spelare i den här serien. Och ja, han är fortfarande given i en svensk landslagstrupp där de flesta andra anfallare gått vilse och tappat formen.

avSimon Bank

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM