De vägrar förlänga

avRobert Laul

”Det gagnar inte svensk fotboll”

Mattias Bjärsmyr, Rasmus Bengtsson och Rasmus Elm.

LOS ANGELES. Flera av landslagsstjärnorna på USA-turnén vägrar förlänga sina kontrakt.

Det retar deras klubbar.

– Jag skulle inte gilla om Mattias Bjärsmyr går som Bosman. Det gagnar inte svensk fotboll, säger IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild.

Kalmar FF:s Rasmus Elm och Trelleborgs Rasmus Bengtsson är i samma situation som Bjärsmyr: de har ett år kvar på kontraktet och vill inte förlänga. De drömmer om lukrativa kontrakt med utländska klubbar.

– Det är klart. Det är väl allas mål att komma utomlands. Att göra bra ifrån sig här skulle nog stärka ens aktier, säger Rasmus Bengtsson inför mötet med USA i natt svensk tid.

Klubbarna oroliga

Klubbarna å sin sida är oroliga att spelarna ska låta kontrakten löpa ut för att försvinna som Bosman (utan övergångssumma) efter säsongen. Då hamnar pengarna i stället i spelarens och agentens egna fickor.

– Om man talar generellt finns det agenter vars arbetssätt inte är bra för svenska klubblag, säger Per-Anders Abrahamsson, ordförande i Trelleborg.

IFK Göteborgs och U21-landslagets mittback Mattias Bjärsmyr hade efter säsongen ett möte med Håkan Mild där han förklarade att han inte ville förlänga sitt kontrakt, men att han inte hade för avsikt att försvinna som Bosman utan i så fall flytta till sommaren, efter U21-EM. Då skulle Blåvitt inte gå lottlösa. Mild blev enligt uppgift upprörd och sa rakt ut att "då räknar vi inte med dig utan värvar en ny mittback".

– Jag sa vad jag kände och han sa vad han kände, that´s it liksom. En spelare ska inte vara bästa kompis med sportchefen, säger Bjärsmyr.

”Är inte bästa polare”

Håkan Mild:

– Vi är inte bästa polare, men det är inga problem. Jag är inte Mattias bästa vän, och han är inte min bästa vän, men det är en mycket bra kille. Om han inte vill spela i IFK Göteborg är det bättre att det blir en försäljning innan hans kontrakt går ut. Jag hade skulle inte gilla om han gick som Bosman. Det hade inte gagnat svensk fotboll.

Blåvitt värvade nyligen Karl Svensson och säger att det nu är en konkurrenssituation där alla tävlar på lika villkor om en plats i startelvan. Men det troliga är att tränarna Stefan Rehn och Jonas Olsson väljer att satsa på Svensson och Ragnar Sigurdson som har långa kontrakt framför Bjärsmyr som därmed kan bli utan speltid inför U21-EM.

– Det är upp till bevis för dem. Om jag är bäst så hoppas jag att jag får spela. Annars skulle vibbarna utåt inte bli så jättebra för IFK, säger Mattias Bjärsmyr.

ARTIKELN HANDLAR OM