Biljettfiasko för Sverige – kan nå lägsta siffran någonsin

Fotbollsförbundet: ”Kan vara svårt för barnfamiljer”

avErik Avebäck

Biljettförsäljningen inför landskampen mot Slovakien går knackigt.

Nu kan Sverige nå en ny bottennivå för publiksiffran på Friends arena.

– Speltiden kan vara svår för barnfamiljer, säger Mikael Jiffer, marknadschef på SvFF.

När Norge besökte Friends arena i augusti 2013 såldes 13 438 biljetter till matchen, vilket är den lägsta siffran någonsin på nationalarenan.

Men i dagsläget har Sverige sålt blygsamma 6 500 biljetter inför Slovakiens besök på tisdag 16 oktober – och kan därmed nå en ny botten.

Lagt ribban lågt

På fotbollsförbundet håller man dock hoppet vid liv.

– Vi hoppas på åtminstone 12 000–15 000 sålda biljetter, men det är svårt att gissa. Vi vill såklart locka så många som möjligt och förutsättningarna är bra vad gäller biljettpriser, säger Mikael Jiffer, marknads- och försäljningschef på SvFF.

Avsparkstiden är 20.45, vilket kan sätta käppar i hjulen för barnfamiljer som vill se landslaget spela. Detta kompenseras dock med lägre biljettpriser för barn, samt på lång- och kortsidorna.

Kan det komma ytterligare prissänkningar för att locka mer publik?

– Nej, det är redan väldigt billigt. När vi prissatte matchen lade vi ribban lågt redan från början. Speltiden kan vara svår för barnfamiljer, men det kan finnas en annan publik som tiden passar bättre för, säger Mikael Jiffer.

Kunde bytt arena

Att flytta matchen till en annan fotbollsarena var en möjlighet som förbundet övervägde inledningsvis, men valet föll slutligen på nationalarenan.

– Grundförutsättningen är att matcherna ska spelas på Friends arena, det utgår vi ifrån. Men rent logistiskt gick det inte att byta spelplan, säger han.

Så ni övervägde ett arenabyte?

– Absolut, men när vi tittade på alternativen såg vi att detta inte var möjligt. Slutspurten i allsvenskan pågår och den driver på stort intresse. Och konstgräs kan vi inte spela på. Därför kunde vi inte inte flytta matchen, säger Mikael Jiffer och fortsätter:

– Vi förstod att det skulle bli en utmaning. Men i dag samlas truppen och då börjar det skrivas mer inför matchen – vilket brukar sätta fart på biljettförsäljningen. Vi hoppas på detta.

Nästa landskamp på Friends arena, utöver mötet med Slovakien, är ett besök från Rysslands landslag i Nations League 20 november.

10 000 biljetter har sålts till den matchen i nuläget.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN