”Han har bevisat att drömmar kan bli verklighet”

Växte upp i flyktingläger – klar för Bayern München

1 av 3 | Foto: DARRYL DYCK / TT NYHETSBYRÅN

avPelle Strandman

FOTBOLL

Han tillbringade sina fem första år i livet i ett flyktingläger i Ghana.

I dag är Alphonso Davies, 17, den största fotbollstalangen i MLS – och på väg till Bayern München för en rekordsumma.

– Jag skulle säga att han är på samma nivå som Gareth Bale, säger hans tränare Carl Robinson till The Sun.

Vägen fram till drömlivet som fotbollsproffs i en storklubb i Europa kan te sig på olika sätt.

För Alphonso Davies blev det den snåriga rutten.

Den 2 november år 2000 föddes han i ett flyktingläger i Ghana. Detta efter att hans föräldrar Victoria och Debeah Davies flytt hemlandet Liberia på grund av det pågående inbördeskriget.

– Vi var tvungna att kliva över döda kroppar för att gå och leta efter mat, säger Victoria till The Sun innan pappa Debeah fyller i:

– Det var svårt. Det var farligt. Det enda sättet att överleva var att hålla sig beväpnad med skjutvapen. Och vi hade inget intresse av att skjuta.

Flykten gick över Västafrika till staden Buduburam där paret till slut fick skydd i ett flyktingläger.

Där kom Alphonso Davies till världen och tillbringade sina fem första år i livet.

Fick chansen i Edmonton

Familjen fick till sist möjligheten att ingå i ett förflyttningsprogram och kunde 2005 starta ett nytt liv i Edmonton.

En flytt som inte bara innebar en tillvaro i trygghet. För Alphonso blev det även en möjlighet att få utlopp för sin extrema talang.

Hans föräldrar hade inte råd att sätta honom i någon fotbollsskola men efter ett lokalt initiativ fick även samhällets mest utsatta barn möjligheten att spela fotboll helt gratis.

På så sätt upptäcktes Alphonso till sist av MLS-klubben Vancouver Whitecaps. Debuten gjorde han redan som 15-åring och han var därmed näst yngst i MLS:s historia efter Freddy Adu.

I dag är Alphonso 17 år gammal, är ordinarie som mittfältare i laget och inne på sin tredje säsong med Vancouver Whitecaps. Tränaren som plockade upp honom från egna akademin är Carl Robinson – en walesisk före detta Premier League-spelare som egentligen inte ser några gränser för spelarens talang.

– Alphonso har alla attribut som du vill att en toppspelare ska ha. Han kan springa hela dagen och är fenomenalt snabb, säger han.

”Hans föräldrar förtjänar beröm”

För en månad sedan skrev den unge talangen på för Bayern München som betalade drygt 100 miljoner kronor för spelaren. När Alphonso lämnar Kanada för den tyska giganten i januari blir han den dyraste MLS-exporten någonsin.

– Hans karaktär påminner om Gareth Bale. Jag jobbade med honom i Wales och jag skulle säga att Alphonso är på samma nivå. Skillnaden är Alphonso går till en storklubb som 17-åring, Gareth fick inte sin chans förrän senare, säger Robinson.

Som avslutar:

– Han är en fin ung människa. Hans mamma och pappa förtjänar beröm för att ha uppfostrat honom på rätt sätt.

– Hans otroliga historia är anledningen till varför du vill hålla på med den här sporten. Han har bevisat att drömmar kan bli verklighet.

De har vunnit Champions League på 2010-talet 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM