Sprickan i United: Fergie är rasande

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Sanningen om maktkampen i United

Foto: TT

Tränarfrågan i Manchester United är alltjämt olöst.

Nu avslöjas sanningen om spelet bakom kulisserna.

Om hur maktkampen i klubbens styrelser orsakat en spricka mellan tränarikonen Sir Alex Ferguson och vd:n Ed Woodward.

Louis van Gaal ut – José Mourinho in.

Så förväntas Manchester Uniteds tränarfråga lösas.

Åtminstone är det den bild som målats upp i brittiska medier de senaste veckorna. Men frågan är om rockaden blir av. Nu avslöjas tidigare okända detaljer som vittnar om att frågan är långt ifrån löst.

”Är rasande”

Red Issue – som tidigare givit ut ett månadsmagasin om Manchester United och som har mycket god insyn i klubben – uppger att klubbens två styrelser inte längre kommer överens.

I bolagets styrelse sitter vd:arna Ed Woodward och Richard Arnold samt ägarfamiljen Glazer, i fotbollens styrelse sitter tränarikonen Sir Alex Ferguson, vd:n David Gill samt spelarlegendaren Sir Bobby Charlton.

Den sistnämnda trion har länge haft stor makt i klubben men enligt Red Issue har Sir Alex Fergusons inflytande minskat drastiskt på senare tid vilket ska ha gjort honom ”rasande”. Han ska ha vädrat sin frustration mot vd:n Ed Woodward och sagt att han ”bara tänker på pengar”.

Svårt beslut

Enligt Red Issue är Ferguson emot förslaget att plocka in José Mourinho som ny tränare. Att han har ett gott öga till portugisen – som brittiska medier tidigare rapporterat – stämmer inte, enligt Red Issue. Ferguson vill i stället att Ryan Giggs ska ta över huvudansvaret och att han själv ska få en roll som rådgivare.

Något som ger vd:n Ed Woodward huvudbry.

År 2013 lydde han Fergusons råd om att ta in David Moyes som huvudtränare och Woodward våndas av tanken att ge upp Louis van Gaal och därmed erkänna att han stått för två raka misslyckade beslut. Han vill vänta till efter säsongen och ge nederländaren ett ”hedervärt” avsked. Därefter står han inför ett nytt, svårt beslut. Antingen går han med på Fergusons förslag, som i så fall får tillbaka sin makt. Eller så satsar han på José Mourinho. Men då är risken att Ryan Giggs lämnar United i protest, vilket vore ett dråpslag för klubben.

Mourinho sugen

Enligt Red Issue har Ed Woodward en löpande dialog med José Mourinho, som ska ha varit ”desperat över att få ta över United” i flera års tid. Portugisen – som just nu är arbetslös – uppges vara villig att vänta till i sommar.

Men Woodward behöver först få ägarfamiljen Glazers godkännande. Att missa Champions League, sparka Louis van Gaal och anställa José Mourinho hade varit dyrt. Kanske för dyrt.

Fergusons förslag med Giggs som ny tränare är en betydligt billigare lösning, men ska vi tro Red Issue så är det alltså en lösning som Ed Woodward inte är särskilt förtjust i.

Nuvarande tränaren Louis van Gaals kontrakt sträcker sig till sommaren 2017.

Manchester United ligger just nu femma i Premier League.

Publicerad: