Nya rekordavtalet värt 9 miljarder kr

avAndreas Käck

FOTBOLL

”Kommer att ha en enorm betydelse”

Foto: TT

Det engelska fotbollförbundet har sålt tv-rättigheterna till FA-Cupen från och med säsongen 2018/19.

Prislappen: Hisnande 8,9 miljarder kronor.

– Det är ett kvitto på turneringens popularitet, säger FA-chefen Martin Glenn.

Våren 2015 kom beskedet att Sky Sports och BT Sport betalar motsvarande 60 miljarder (!) kronor för att få sända Premier League mellan 2016-2019.

Och det råder ingen tvekan om att engelsk fotboll är fortsatt populär.

”Enorm betydelse”

Nu meddelar det engelska fotbollförbundet (FA) att man sålt tv-rättigheterna för FA-Cupen från och med säsongen 2018/19 och sex år framåt – till en kostnad av motsvarande 8,9 miljarder kronor.

– Det här avtalet har en enorm betydelse och kommer, utan att överdriva, få en stor effekt på hur vi kan utveckla den här turneringen framåt, säger FA:s vd Martin Glenn enligt brittiska medier.

Investeras i gräsroten

Glenn slår fast att pengarna inte kommer tillfalla de kommersiellt största klubbarna utan att de ska investeras i gräsroten i engelsk fotboll.

– Det här innebär att vi kan investera ännu mer i planer och faciliteter och på så vis göra fotbollen tillgänglig för alla. Avtalet är också ett kvitto på den här turneringens popularitet och visar att den genom åren haft en förmåga att skapa fantastiska historier och att den inspirerar såväl fans, spelare och klubbar till att tro på att allting är möjligt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM