”Inte värt att tjafsa – han är så liten...”

1 av 6
FOTBOLL

luxemburg. Den tuffa matchen mot Luxemburg skördade sina offer.

Albin Ekdal lämnade matchen med en svullen fot samtidigt som Martin Olsson kanske borde vara avstängd.

– Jag är chockad att jag ens fick gult, säger Olsson själv om den omtalade situationen.

Det var ett Sverige som kom till Luxemburg för att föra spelet och ett Luxemburg som ställde upp för att förstöra så mycket som möjligt. Med såväl tillåtna som otillåtna medel. När slaget på Josy Barthel-stadion var över stod Sverige med en seger men med en osäkerhet kring nyckelspelaren Albin Ekdals status inför måndagens möte med Bulgarien.

– Jag fick ett par smällar i första halvleken som tog lite illa, framförallt den på högerfoten som jag har haft lite problem med. Foten är lite svullen, men jag hoppas det ska vara lugnt, säger Albin Ekdal.

Försökte skalla Ekdal

Mer parodiskt blev det när Luxemburgs 16-årige supertalang Vincent Thill gav sig på Ekdal med vad som såg ut som ett försök till en skallning.

– Han sprang in i mig, han föll ner och sen ställde han sig upp och sprang in i mig igen och då blev han lite förbannad och tjafsade lite. Men jag höll mig ganska lugn. Han var så liten och... jag ska inte säga något mer. Det kändes som han försökte nudda mig med huvudet, men jag lät honom vara. Det var inte värt att tjafsa. Han är väldigt liten, kort i rocken. Jag ville inte ge mig på honom eller att ta ett kort heller. En duktig spelare men han kanske inte ska försöka skalla folk.

Hårt spel av Olsson

En av svenskarna som också delade ut smällar var Martin Olsson. I mitten av första halvlek sänkte ytterbacken hemmalagets Laurent Jans med en armbåge.

– Jag fick en rejäl smäll. Jag tycker att det var på gränsen. Hade han fått ett rött kort hade det kunnat ändra matchbilden, säger försvararen Laurent Jans.

Martin Olsson håller inte med.

– Jag har gått in i sådana tacklingar i många år och det är första gången jag fått gult kort. Man måste skydda sig själv, annars får jag smällen. Jag var chockad att jag fick gult.

SPELARBETYG

✓ Målvakt:

1. Robin Olsen

Överraskande många avslut från Luxemburg men få av dem på mål och dem tog Olsen hand om.

✓ Backar:

2. Mikael Lustig

Otroligt noggrann i sitt inläggsspel som var nästan prickfritt. Lyfte det svenska laget när han fick större ansvar offensivt i andra halvlek och frälste Sverige med 1-0-målet.

3. Victor Nilsson Lindelöf

Svårt att påstå att den svenska defensivt sattes på prov. Ett par fina uppspel och vårdad bakåt.

4. Andreas Granqvist

Testades aldrig men som vanlig dominant i luftrummet. En trygg försvarschef.

5. Martin Olsson

Var den som skulle sätta fart på det svenska kantspelet när fyrbackslinjen förvandlades till en trebackslinje och Olsson trycktes upp i första. Fick också mycket boll men inläggen höll låg kvalité.

✓ Mittfältare:

21. Jimmy Durmaz  (89)

Kom sent och fel in i matchen när spelet byggdes från vänster initialt. Vass frispark strax utanför. Annars hög felprocent.

8 Albin Ekdal (80)

Tog en del stryk i första, men flera frisparkar med sig. Drog upp tempot de gånger han gick framåt i planen. Sparades sista tio, Bulgarien väntar.

15. Oscar Hiljemark

Trångt på centrala mittfältet och Hiljemark sällan spelbar i första, men bättre med i andra. Flera skott i fina lägen, chans att punktera matchen.

10. Emil Forsberg

Rörlig och kreativ. En sylvass öppnande passning, ett par bra skott var av ett räddades via ribban. Hörnan in till Berg före mål.

✓ Anfallare

9. Marcus Berg

Borde gjort minst ett mål på sina chanser men att han trots allt tar sig till chanserna och den fina assisten till 1-0 räddar godkänt i betyg.

11. John Guidetti (ut 71)

Till skillnad från Berg kom inte Guidetti till några lägen ens. Fin aktion före Forsbergs ribbträff på stopptid i första. Lär knappast starta mot Bulgarien.

✓ Ersättare

20. Ola Toivonen (in 71)

Märktes inte mycket men kom ändå ett steg närmare startelvan mot Bulgarien med tanke på Guidettis svaga insats.

19. Alexander Fransson (in 80)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

22. Christoffer Nyman (in 89)

Spelade för kort tid för att betygsättas.

■ ■ Jury: Patrik Brenning, Johan Flinck, Petra Thorén.