Första kvalförlusten och EM är helt kört

Publicerad 2016-10-10

”Det är en dröm att göra det obesegrade”

Gruppfinal mot Kroatien – första kvalförlusten och EM är kört.

Förbundskapten Håkan Ericson räknar med en ny rysare.

– Vore häftigt att klara av det här och få ett halvår till. Det är en dröm att göra det obesegrade, säger han inför mötet med Kroatien.

Sverige har vunnit sex kvalmatcher och spelat oavgjort i tre matcher, bland annat i bortamötet med Kroatien (1–1).

I kväll väntar gruppfinal mot det kroatiska landslaget. Vinnaren går direkt till EM i Polen sommaren 2017.

– Det här laget har inte fått stryk ännu, det säger något. Om vi är mentalt starka märker vi i dag. Det vore häftigt att klara av det här och få ett halvår till med laget. Det är en dröm, att göra det obesegrade, säger förbundskapten Håkan Ericson.

”Har jättechans”

Han har varit med om måstematcher tidigare.

Inför EM – och under mästerskapet – förde han ett nederlagstippat Sverige till en mängd starka vinster. Flera av matcherna var riktiga rysare med sena avgöranden.

– Tänk om man skulle få sitta lugnt sista kvarten för att det redan var avgjort, haha. Nej, men jag tar gärna en rysare med lyckligt slut, säger Ericson.

Spanien är trea i gruppen. Vid spansk vinst – samtidigt som Sverige–Kroatien slutar oavgjort – går Spanien till EM i Polen. Då blir det playoff för Sverige.

– Vi förtjänar att vara i gruppfinal. Vi har jättechans att avgöra det här och gå till EM. Kroatien måste vinna och får de inte utdelning tidigt så kommer de bjuda på ytor, det kommer att passa oss, säger Ericson.

”En vinnande uppställning”

Sveriges bragdvinst mot Frankrike i playoff 2014 skedde på Örjans Vall i Halmstad. Den här gången är det Vångavallen i Trelleborg som gäller. Förbundskaptenen har bra minnen därifrån och anser att det är en fördel att spela på en mindre arena.

– Vi hittade en vinnande uppställning här inför förra kullen. Vi upptäckte även Kristoffer Olsson, Abbe Khalili och Isaac Kiese Thelin här. Vi hoppas att det blir fullsatt så vi får ett bra stöd, säger Ericson.

Olsson spelade ingen avgörande roll vid förra sommarens EM-guld. Men i den här kullen är lagkaptenen en nyckelspelare.

”Vi fixar det”

– Kristoffer är den som har spelat i princip alla matcher, han är oljan i passningsspelet. Linus Wahlqvist hade spelat alla matcher förutom när jag valde att byta ut honom för att vila honom. Det är flera som har bidragit, men Kristoffer är den som har varit med mest. Vi har anpassat spelet så att det passar honom, säger Ericson.

Hur går det mot Kroatien – fixar ni en EM-biljett?

– Ja. Det gör vi.

Sverige–Kroatien 18.00

Så är läget i gruppen:

Återstående matcher:

10/10: Sverige–Kroatien, Spanien–Estland.

De nio gruppsegrarna går direkt till EM 2017, tillsammans med värdnationen Polen. Fyra av de nio grupptvåorna gör upp i playoff om de två sista platserna till EM som omfattar 12 lag.

5 X KVALDRAMATIK – HÄR HAR BLÅGULT BRILJERAT

9 september 2014:

Sverige–Turkiet 4–3

Det svenska U21-landslaget var pressat att i stort sett gå rent under hösten för att

greja en plats till EM i Tjeckien. Mot

Turkiet hade Sverige 3–1 efter hattrick från Kristoffer Olsson, men man tappade matchen. Turkiet reducerade och kvitterade till 3–3. I den 92:e minuten blev lagkapten Oscar Hiljemark dock hjälte med 4–3.

14 oktober 2014:

Sverige–Frankrike, 4–1

Sverige föll med 0–2 på bortaplan. Det såg väldigt bra ut på Örjans Vall när det svenska landslaget gick fram till 2–0 på en dryg halvtimme, sedan kom 3–0 med 20 minuter kvar.

I den 87:e minuten reducerade Lavin Kurzawa och då var Frankrike i EM. Försvararen hånade även Sverige med en målgest. I anfallet

efteråt replikerade Sverige dock genom

Oscar Lewicki – han sparkade U21 till EM.

24 juni 2015:

Portugal–Sverige 1–1

Sista gruppspelsmatchen i EM i Tjeckien. Portugal gör 1–0 i den 82:e minuten och Sverige är just då utslaget. Men i den 89:e minuten blev Simon Tibbling frälsaren för Sverige med sitt 1–1-mål.

3 juni 2016:

Sverige–Georgien 3–2

Georgien kvitterade till 2–2 i den 89:e minuten – det såg ut att bli ett tungt poängtapp för Sverige. Jordan Larsson hoppade in på tilläggstid och frälste Sverige med ett 3–2-mål med sin andra bolltouch i matchen.

5 september 2016:

Sverige–Spanien 1–1

Utspelade. På väg mot en tung förlust. Men vid en sen svensk hörna bjöd Spanien på ett självmål. Det gav Sverige 1–1 och fördel inför avgörandet i EM-kvalet till Polen 2017.