Uppgift: Ingen polis dömd för misshandel

FOTBOLL

Supportrarnas anmälningar leder inte till straff

Inte en enda polis har dömts för misshandel mot en fotbollssupporter.

Detta trots flera anmälningar om övervåld i samband med fotbollsmatcher.

– Man hänvisar till specifika omständigheter, till exempel att det har varit eller pågår ett upplopp, säger Håkan Roswall, åklagare vid Riksenheten, enligt Offside.

Inte en enda polis som anmälts för övervåld i samband med en fotbollsmatch har dömts för misshandel, enligt en granskning fotbollsmagasinet Offside gjort.

Detta trots att det efter varje högriskmatch i Stockholm kommer in mellan två och tre anmäkningar. För några år sedan var samma siffra mellan 20 och 40 anmälningar.

– Det är svårt att svara entydigt på det. Men i viss mån upplever säkert många att det är meningslöst. Om det väcks åtal, vilket det nästan aldrig gör, kommer domstolarna att ogilla det, säger Håkan Roswall, åklagare vid Riksenheten för polismål i Stockholm, till Offside.

”Gå på match och skyll dig själv”

Bara under förra säsongen anmälde en Djurgården-supporter en polis då supportern blev slagen i huvudet med batong trots att han sittandes försökte skydda sig.

Och en Malmö FF-supporter slogs med batong när han låg ner vilket fick Malmö FF att fördöma händelsen som fångades på video.

”Det som skedde bakom vår sektion på Friends Arena i söndags går utanför vår värdegrund och är inget som vi vill ska se”, skrev klubben på hemsidan.

Ingen av anmälningarna har dock lett till någon dömd polis så här långt.

– Domstolarna kan komma fram till att våldet inte haft lagligt stöd, men frikänner ändå. Man hänvisar till specifika omständigheter, till exempel att det har varit eller pågår ett upplopp. Då kan den åtalade polisen hänvisa till att den varit rädd eller haft otillräcklig säkerhet, säger Håkan Roswall och fortsätter: 

– Det blir ju lite som att domstolarna anser att om du går på en högriskmatch och polisen använder våld, ja, då får du skylla dig själv. Det är faktiskt konsekvensen.

ARTIKELN HANDLAR OM