Lindahl får Diamantbollen – och ger framtidslöfte

avAndreas Lillhannus, Kristoffer Bergström

Siktar på att spela tre år till – och avsluta med VM

Hedvig Lindahl vinner Diamantbollen för andra året i rad.

Nu vill Pia Sundhage att vinnaren fortsätter i landslaget i tre-fyra år till.

När Lindahl hör det ger hon ett positivt svar.

– Jag vill avsluta med ett roligt VM 2019, säger hon.

Foto: Andreas Bardell och TT

2002 debuterade Hedvig Lindahl i landslaget och tog efter ett par år över förstaplatsen mellan stolparna. Länge var hon en svajig burväktare som blandade världsklassprestationer med simpla misstag, men de senaste åren har spelet stabiliserats.

Från EM 2013 fram till OS-silvret i somras har Lindahl i stora drag varit prickfri i blågult.

I fjol vann hon Diamantbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare och efter en succésommar – där hon räddade Sverige vidare till final genom två avgörande straffläggningar – tilldelades hon priset på nytt.

– Tack till damlandslaget. Jag känner att väldigt många skulle kunna stå här i stället för mig. Otroligt bra insatser i somras och alla matcher vi gjort. Det krävs ett bra lag för att vara en bra målvakt, ett bra försvarsspel för att göra lätta räddningar. Det här delar jag med er, säger hon.

”Blir bara bättre och bättre”

Inför årets utdelning prisade förbundskapten Pia Sundhage 33-åringen.

– När människan blir lite äldre blir hon lite klokare och skönare och säkrare. Hedvig blir bara bättre och bättre så jag hoppas att hon spelar många fler år. För hon har många fler år mellan stolparna kvar.

Hur många?

– Säkert tre-fyra år. Lätt!

"Ska lyckas finansiera"

Sundhage är med i den jury som bestämde att Lindahl får Diamantbollen också 2016. Och om hon fortsätter sin utveckling kan det bli fler priser, för när Hedvig hör Pias önskan nickar hon.

– Det är jätteroligt. Det får hon säga till mig i stället för dig.

Lyder du då? Blir det tre-fyra år till?

– Nu ska vi ha en liten bebis (frun Sabine Willms är gravid), så jag hoppas att allt är som det ska där. Om allt är som det ska och jag lyckas ha en okej finansiering av min fotbollskarriär skulle jag kunna tänka mig det. Jag skulle gärna vilja avsluta med ett bättre VM än vi gjorde senast. Nästa VM är 2019.

Överväger nytt kontrakt

Förresten, kommer födseln att hindra dig från någonting i fotbollen?

– Jag tror inte det. Vi trodde det, för det är beräknat till 22 januari då det är La Manga-lägret, men det verkar som den lilla rackaren kommer tidigare. Så kanske blir det inga problem.

Hedvig Lindahl har kontrakt med Chelsea över hela 2017, men hon flaggar nu för att stanna längre.

– Troligtvis blir det en förlängning till sommaren, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM