Stahre: ”Häcken ska utmana om SM-guld”

avMichael Wagner

FOTBOLL

Tränarprofilen tillbaka i allsvenskan

1 av 3

GÖTEBORG. Som väntat tar Mikael Stahre, 41, över som tränare för BK Häcken.

– Vi vill vara med och utmana om SM-guld, säger Stahre.

Kontraktet är över tre år.

Sent 2014 lämnad Mikael Stahre IFK Göteborg och flyttade till Dalian i Kina.

I somras fick 41-åringen sparken från den tidigare kinesiska storklubben.

Tidningen Expressen avslöjade tidigt i höstas att Stahre var tilltänkt som ny tränare för Häcken efter åtta år med Peter Gerhardsson vid rodret.

– Det har varit klart ganska länge, men vi ville kunna bestämma själva när vi skulle gå ut med nyheten. Sedan går det alltid att diskutera hur det påverkade vår avslutning i allsvenskan, säger sportchefen Sonny Karlsson om klubben som slutade på tionde plats i allsvenskan.

– Kemin mellan Micke Stahre, mig och övriga ledningen i Häcken stämde perfekt redan efter första mötet. Vi är helt rätt ute med Stahre, det vet vi, säger Karlsson.

Stahre:

– Häcken är en spännande klubb. Jag har följt Häcken sedan jag var juniortränare i AIK, i superettan med Väsby och i allsvenskan. Här finns alla förutsättningar för att lyckas med en stark spelartrupp, bra ekonomi inte minst, optimala träningsförutsättningar. Det luktar fortfarande nytt om faciliteterna här.

Ska Häcken vinna SM-guld med Mikael Stahre som tränare?

– Det är oerhört svårt att vinna SM-guld, men vi ska precis som lag som Kalmar, Elfsborg, IFK Norrköping kunna vara med och utmana. Det är en bit kvar från en tiondeplats. Det krävs 19-20 segrar för att vinna allsvenskan. Häcken tog elva, så det är en bit kvar.

Du tränade IFK Göteborg i allsvenskan senast. Har du fått några reaktioner på att du väljer en rival nu?

– Jag har inte reflekterat över det. Jag hade en bra period i IFK Göteborg, sedan har jag varit utomlands. Vad andra tycker om det här valet är ointressant, säger Stahre.

Hur ska Häcken spela under dig?

– Till att börja med, jag är ingen filosof, svarar Stahre. Sonny Karlsson och övriga i Häcken vet vad jag står för: hårt jobb, få alla spelare att springa åt samma håll. Men jag har spelat olika fotboll i de olika klubbarna jag varit i. När jag var tränare i Väsby slog vi inte en passning ovanför knähöjd.

– Jag levererar det klubben vill ha. I Häckens fall har man länge stått för en offensivt inriktad fotboll, men bollskickliga spelare. Det kommer vi göra i fortsättningen också, säger Stahre.

Så är tränarläget i ditt lag

AFC Eskilstuna – Tränare Özcan Melkemichel har ett utgående kontrakt som ännu inte förnyats. 48-åringen kopplas nu ihop med en flytt till bland annat Djurgården och det är ännu oklart vem som tränar nykomlingen nästa säsong.

AIK – Rikard Norling kom till klubben i maj och har gett klubben ett mycket uppskattad lyft. Sitter säkert på ett kontrakt som går ut 2019.

BK Häcken Peter Gerhardsson lämnade klubben efter åtta raka år. Idag blev Mikael Stahre klar som hans ersättare.

Djurgårdens IF – Mark Dempsey valde att inte skriva på ett nytt kontrakt. Klubben står nu ännu utan tränare, där Özcan Melkemichel varit det hetaste ryktet.

GIF Sundsvall – Klubben bröt med andretränaren Roger Franzén i höstas. Roger Cedergrens kontrakt med klubben går ut i år men enligt uppgifter vill klubben förlänga.

Hammarby IF – Nanne Bergstrand har ett år kvar på kontraktet men ser ändå ut att lämna klubben. Kim Bergstrand och Jakob Michelsen nämns som tänkbara ersättare.

IF Elfsborg – Magnus Haglund fick ingen succéartad återkomst 2016. Ändå tycks Elfsborgs tidigare SM-guldstränare sitta säkert på sitt kontrakt till 2018.

IFK Göteborg – Tränare Jörgen Lennartssons kontrakt går ut efter nästa säsong och den tidigare u21-förbundskaptenen sitter säkert tills dess.

IFK Norrköping – Jens Gustafsson ersatte Janne Andersson och gjorde storsuccé till en början. Sitter säkert på sitt kontrakt som går ut 2018.

Jönköpings Södra – Succétränaren Jimmy Thelin förlängde i somras sitt kontrakt till 2018.

Kalmar FF – Tränare Peter Swärdhs kontrakt gick ut i år, men klubben valde att utnyttja optionen på att förlänga med ytterligare en säsong.

Malmö FF – Det gick hyfsat för Allan Kuhn i sitt första år som huvudtränare. SM-guld 2016 och dansken lär ha samma arbetsplats även nästa år.

IK Sirius – Kim Bergstrand har ett kontrakt över nästa år men har ändå ryktats till bland annat Hammarby och Djurgården. Ännu osäkert vem som leder klubben nästa säsong.

Örebro SK – Alexander Axén kontrakt går ut efter nästa säsong och ”Alec” lär med största sannolikhet vara ÖSK:s huvudtränare när säsongen startar.

Östersunds FK – Succétränaren Graham Potter är hett eftertraktad av både svenska och utländska klubbar men tycks vara fast besluten att fortsätta sin tränarkarriär i Jämtland.

Kvalmatcherna mellan Helsingborg–Halmstad spelas 17/11 och 20/11.

ARTIKELN HANDLAR OM