Blåvitts mäktiga bortavändning

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jakob Ankersen stor hjälte: ”Ibland behöver man få en liten utskällning av tränaren”

Foto: Ankersen låg bakom det mesta i Blåvitts storseger.

GÄVLE. Kaosmatch mot Malmö blev målfest mot Gefle

IFK Göteborg är tillbaka efter några riktigt jobbiga dagar:

– Alla trepoängare är viktiga men de här tre poängen kändes extra viktiga, säger tvåmålsskytten Jakob Ankersen, efter 6–2-segern på Gavlevallen.

IFK Göteborg som lag, och inte minst som klubb, har varit igenom en väldigt turbulent vecka. Matchen i onsdags mot Malmö FF avbröts sedan ett knallskott slängts in mot Malmös Tobias Sana

Inget beslut har kommit än, men det mesta talar för att IFK Göteborg döms som förlorare i den matchen. Dessutom förlust mot Örebro i matchen före kaoset på Gamla Ullevi.

Men i andra halvleken mot Gefle lossnade det mesta.

Underläge 1–2 blev seger med 6–2 efter fem raka IFK-mål. Och efteråt jublades det rejält i Göteborgs omklädningsrum.

”Klart det inte varit så jäkla kul”

– Visst blir det lite mer än en vanlig seger. Men framför allt var det ett kvitto på att vi kan spela bra fotboll och få utdelningen. Det var det allra viktigaste. Vi fick svar på en hel del frågetecken, säger Tobias Hysén.

Hur har de här dagarna varit?

– Klart att det inte har varit så jäkla kul, det är inget att hymla med. Men vi sa att vi får fokusera på det vi kan göra, att spela bra fotboll.

Roligast av alla Blåvitt-spelare hade Jakob Ankersen. Den danske mittfältaren gjorde två snygga mål och var direkt inblandad i ytterligare två mål. Hans första poäng i årets allsvenska.

– Jag är väldigt nöjd med två mål och en assist, det var en väldigt fin prestation av mig i den här matchen, säger Ankersen.

Blev utbytt efter snack

Den skicklige mittfältaren blev utbytt senast mot Malmö efter att ha dragit på sig ett gult kort för snack med domaren. Något som tränare Jörgen Lennartsson inte alls var nöjd med och tog ett allvarligt snack mellan fyra ögon med Ankersen.

– Det snacket hade nog lite betydelse för min prestationen i den här matchen. Ibland behöver man få en liten utskällning av tränaren för att fokusera på fotbollen istället för allt annat som man inte kan påverka, säger Ankersen.

Så Jörgen Lennartsson kan ta åt sig lite av äran?

– Ja, lite. Men bara lite, haha.

Patrik Karlsson Lagemyr hoppade in och fastställde slutresultatet 6-2. Det är 19-åringens första mål i allsvenskan.

– Jag tror inte att jag har fattat det själv. Det var skönt, kul, säger han till C More.

Se målen i Blåvitts kross [extern länk]

Matchens fem bästa:

Jakob Ankersen, mf, IFK Göteborg

Gigant. Två mål och direkt inblandad i två till.

Dioh Williams, a, Gefle

Två klassmål. Tog på egen hand Gefle in i matchen.

Mads Albaek, mf, IFK Göteborg

Fin vänsterfot. Bra med bollen.

Tobias Hysén, a, IFK Göteborg

Drev på och låg bakom en hel del.

Martin Smedberg-Dalence, mf, IFK Göteborg

Är med där det händer. Bra passningsfot.

Matchens målvakt: John Alvbåge,

Ingen stor målvaktsmatch.

Matchen

Domare: Glenn Nyberg, Borlänge 

Snabbanalys: En match som målmässigt svängde fram och tillbaka. Bara Göteborg i inledning som radade upp chanser efter ledningsmålet i den tionde minuten. Sedan slog blixten ner två gånger om och avsändare båda gångerna var Dioh Williams, som med två klassmål såg till att vända matchen. Men med fyra raka mål på 23 minuter vände Göteborg tillbaka till 5–2. Till slut blev det 6–2. Gefle har nu släppt in tolv mål på de två senaste matcherna.

Jury: Hans Abrahamsson, Gavlevallen

Gefle–IFK Göteborg 2–6 (2–1)

0–1 självmål (10), 1–1 Dioh Williams (25), 2–1 Dioh Williams (40), 2–2 Martin Smedberg–Dalence (57), 2–3 Jakob Ankersen (70), 2–4 Jakob Ankersen (71), 2–5 Tobias Hysén (79), 2–6 Patrik Karlsson Lagemyr (88).

Domare: Glenn Nyberg, Borlänge.

Publik: 3 141.

Gefle (4–4–2): Emil Hedvall – Jens Portin, Joshua Nadeau, Martin Rauschenberg, Jacob Ericsson – Jonas Lantto, Anders Bååth, Robin Nilsson, Johan Bertilsson – Dioh Williams, Kwame Bonsu (Johan Oremo 67).

IFK Göteborg (4–4–2): John Alvbåge – Emil Salomonsson, Hjörtur Hermannsson (Thomas Rogne 84), Mauricio Albornoz, Haitam Aleesami – Martin Smedberg–Dalence (Patrik Karlsson Lagemyr 83), Mads Albæk, Sebastian Eriksson, Jakob Ankersen – Mikael Boman (Gustav Engvall 67), Tobias Hysén.

Publicerad: