Chapecoense mästare – efter fina önskan

Motståndarlaget får fairplay-pris för gesten

Nu står det klart att Chapecoense blir mästare i Copa Sudamericana.

Samtidigt får Atletico Nacional, som önskade att ge titeln till det förolyckade laget, ett fairplay-pris av av det sydamerikanska fotbollsförbundet.

Chapecoense var på väg till finalen i Copa Sudamericana och den största matchen i fotbollslagets historia när planet kraschade i Colombia. Nästan hela laget och lagledningen dödades i olyckan.

Finalmotståndet Atletico Nacional visade snabbt sitt stöd och kom tidigare i veckan med ett skriftligt önskemål till förbundet om att titeln skulle tilldelas Chapecoense.

Det sydamerikanska fotbollsFförbundet, Conmebol, lyssnade på önskemålet och i dag togs det formella beslutet om att titeln – och prispengarna – tilldelas Chapecoense.

Får fairplay-pris

Samtidigt meddelar Conmebol att Atletico Nacional får förbundets fairplay-pris.

"För den solidaritet, omtanke, respekt och fairplay som Atletico Nacional visat sina bröder i Chapecoense", står det bland annat i motiveringen.

"De satte de idrottsliga värdena framför kommersiella intressen med sin inställning och har på så sätt främjat den sydamerikanska fotbollen".

Priset innebär en summa på en miljon dollar, motsvarande 9,2 miljoner kronor.

"Legender dör aldrig"

71 personer omkom i olyckan. 19 av dem var spelare. Under minnesstuden som hölls i helgen i Chapeco borgmästaren Luciano Buligion bland annat ett stort tack till motståndarlaget för deras stöd i tragedin.

– Atletico Nacional sammanfattade det hela bra på sin hemsida. Atletico sa att Chapecoense kom till Medellin med en dröm, och lämnade som en legend. Legender dör aldrig, sa han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN