Tagit kontakt med Berg efter anmälan

FOTBOLL

Förbundet: Har ingen anledning att misstro honom

Foto: Janne Andersson tar ut sin första landslagsstrupp

Marcus Berg är anmäld till Uefa – anklagad för att ha kallat en motspelare för ”apa”.

Inför tisdagens landslagsuttagning har Svenska fotbollförbundet tagit kontakt med 30-åringen för att förhöra sig om situationen.

– Det här kommer inte påverka hans landslagschanser, säger kommunikationschef Niklas Bodell till Sportbladet.

Danska Bröndby anklagar Panathinaikos svensk Marcus Berg för ett rasistiskt påhopp mot mittfältaren Lebogang Phiri under torsdagens möte i Europa League.

– Marcus Berg gick förbi mig och kallade mig för monkey. Jag har aldrig upplevt något liknande. Han saknar total respekt för andra människor, sa Phiri på torsdagskvällen till Ekstrabladet.

”Det är inte sant”

På fredagen valde Bröndby att anmäla Berg till Uefa men svensken själv nekar till alla anklagelser.

– Det är inte sant. Det låter väldigt konstigt. Det var tjafs, men något sådant sa jag inte, säger Berg till Sportbladet och understryker:

– Jag har absolut inga rasistiska åsikter. Jag är emot all sorts rasism.

Nu har Svenska fotbollförbundet tagit kontakt med 30-åringen för att förhöra sig om situationen. Berg är högaktuell för att komma med i den landslagstrupp nye förbundskaptenen Janne Andersson ska presentera på tisdag inför VM-kvalmatchen mot Nederländerna i Stockholm den 6 september.

”Påverkar inte landslagschansen”

– Han säger samma sak till mig som till er, att det inte är sant och att han å det bestämdaste tar avstånd från all typ av rasism. Jag har ingen anledning att misstro honom, säger kommunikationschef Niklas Bodell.

Påverkar det här hans chanser att komma med i landslagstruppen?

– Nej, det gör det inte. Han tar bestämt och tydligt avstånd från alla typer av rasistiska uttryck och det är bra att Marcus gått ut och tydligt tagit avstånd från alla typer av rasistiska tillmälen. Det hör inte hemma varken på eller utanför fotbollsplanen och det är viktigt att påpeka att det inte alls är i linje med vad svensk fotboll står för eller ska stå för. Tvärtom är det tydligt i våra värdegrunder att vi å det bestämdaste tar avstånd från alla typer av rasistiska tillmälen eller uttryck. Det tycker jag också är bra att han har gjort.

ARTIKELN HANDLAR OM