Jennifer Wegerup

Sportbladets profiler om att Kim slutar

Av: 

Sportbladet.se

FOTBOLL

Kim Källström meddelade att han slutar i det svenska fotbollslandslaget efter EM-slutspelet.

Sportbladets fotbollsexperter svarar här på två frågor om veteranens besked.

1. Vad har Kim Källström betytt för det svenska fotbollslandslaget?

2. Vad är ditt främsta minne från hans karriär?

Jennifer Wegerup:

1. Mycket, också för att han är en person med stor integritet. Vi minns straffduellen med Zlatan, Kim har aldrig bugat för någon. Jag tycker att han inte alltid fått det fulla spelrum han förtjänat, bland annat för att Lagerbäck tyckte att han spelade med för hög riskfaktor stundtals. När jag var ny på Sportbladet ryktades Källström till en rad klubbar, bland annat i Italien. Det känns som i går som jag intervjuade Kim, 21, på Stadion i Dif-tröjan. Nu slutar han i blågult. Vart tar livet vägen?

2. Finns många. Men väljer hans enormt vackra och viktiga frisparksmål i EM-kvalet hemma mot Holland, i oktober 2011.

Johan Flinck:

1. Hög intelligens både på och utanför plan. Och frågan är faktiskt om han någonsin varit viktigare än nu. På så sätt slutar han på topp – han också.

2. Det får blir tre: 1. Hans frispark mot Holland på Råsunda som tog Sverige till EM 2012. 2. Hans andra säsong i Djurgården (som 20-åring) – få spelare har dominerat allsvenskan så. 3. Hans ”tal” på presskonferensen i höstas om flyktingkatastrofen i Europa.

Patrik Sjögren:

1. Det är en generation som slutar och som bildat centrallinjen i svensk landslagsfotboll på många sätt de senaste åren. Med Andreas Isaksson längst bak i mål, Kim Källström centralt på mittfältet och Zlatan Ibrahimovic längst fram. De fick aldrig Sverige att överprestera i mästerskap men kommer bli långt mycket svårare att ersätta än vi förmodligen i dag förstår. Inte bara Zlatan även fast Kims och Isakssons prestationer för alltid kommer stå i skuggan av den stores.

2. Mitt främsta minne kommer (tyvärr) vara Kim vs Anders-debatten. Få saker har engagerat så mycket och det var under en tid svenska folket verkligen brann för sitt landslag. Det gör de tyvärr inte längre i samma utsträckning.

Simon Bank:

1. Som spelare har han framför allt gjort två riktigt fina EM-kval, och varit en av de stora nycklarna bakom att Sverige faktiskt tagit sig dit. Som symbol och person har han haft kvalitéer som är allt mer ovanliga, inte bara i ett svenskt landslag: hans sätt att prata, hans intelligens, hans värme. Kim har alltid varit en halvpsykotisk vinnarskalle, men han har aldrig låtit det stå i vägen för att först och främst vara en fantastisk förebild. Jag beundrar honom för det. Att han och Zlatan Ibrahimovic verkar lämna landslaget samtidigt är ytterligare en vacker vändning i deras gemensamma berättelse, den som spänt ända från heta tonårsuppgörelser i allsvenskan och hit. 

2. Hans skott i huvudet på Andreas Isaksson inför VM 2006. Skoja. Det finns frisparkar och fina mål, men det är han inte ensam om. Men när han spontant tog hand om en panikslagen liten åttaåring med Williams syndrom, sekunderna före en stor landskamp, visade han vad som verkligen gör honom unik. Det är så jag kommer att minnas honom som landslagsspelare. 

Erik Niva:

1. Det gick ovanligt snabbt för honom att gå ifrån att förkroppsliga den löftesrika framtidsdrömmen till att istället bli en garanti för nivån i nuet. Kim Källström utvecklades till ett superproffs, och han har förblivit det hela vägen hit. Han har gått längst fram i täten, visat för andra vad som krävs. Det har aldrig gått att ta genvägar med honom i omklädningsrummet.

2. Frisparken mot Holland, tvåvägstårna i Köpenhamn – men nej, det första skola ändå bliva det sista. Kim Källströms allra första allsvenska match, mot storebröderna från IFK Göteborg. Han gjorde mål efter 56 sekunder. "På den tiden var fotbollen enkel. Jag såg bollen, jag tog den och jag gjorde mål", förklarade han en gång. Sånt förblev fotbollslivet för Kim Källström så länge han spelade kvar i allsvenskan. Det här årtusendet har ingen dominerat den serien så som han gjorde det.

Michael Wagner:

1. Mer än vad många är riktigt medvetna om, är jag rädd för. Källström har varit kärnan i en kompisgruppering som under många år utgjorde en del av landslagets ryggrad och han har haft en fotbollsmässig viktig kemi med Zlatan Ibrahimovic. Det kommer bli ett stort gap ned till nästa generation med Pontus Wernbloom, Sebastian Larsson och Erkan Zengin som ska stå för rutinen i det nya landslaget. Kraven växer snabbt på senaste U21-generationen.

2. Framspelningarna till Zlatan, de vassa analyserna av världen utanför fotboll (Källström är i särklass) och på ett personligt plan en lätt onykter Kim Källström, 17 år, som firade avancemanget till allsvenskan med Häcken hösten 1999 på en Avenykrog i Göteborg. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jennifer Wegerup

Patrik Sjögren

Simon Bank

Erik Niva

Herrlandslaget i fotboll

Allsvenskan i fotboll

Zlatan Ibrahimovic