Går till hovrätten med ny bevisning

FOTBOLL

Så hoppas åklagaren fälla de åtalade i den stora matchfixningshärvan

Samtliga åtalade friades i Kristianstads tingsrätt.

Nu tas den stora matchfixningshärvan upp i hovrätten.

– Polisen har fått fram ny bevisning, hävdar kammaråklagaren Johan Lindmark.

Totalt är sex personer misstänkta för olika typer av mutbrott och utpressning i samband med misstänkt uppgjorda fotbollsmatcher i division 1 södra under 2013 och 2014.

Det handlar om spelare i Kristianstads FF, och matcher mot Limhamn Bunkeflo, Halmia och Norrby.

Samtliga sex friades i tingsrätten i höstas, något som motiveras med att åtalet i huvudsak bygger på uppgifter från en person vilket inte kan ligga till grund för fällande dom. Därtill ansågs åklagarsidans stödbevisning för svag.

Vittnet: Hade inget val

Huvudvittnet, en i dag 23-årig före detta mittback som erkänner inblandning i matchfixningen, gick själv till polisen varpå historien rullades upp.

23-åringen berättade under tingsrättsförhandlingarna att han bland annat tagit gula och röda kort avsiktligt. Det skedde, hävdar han, efter påtryckningar och hot från två medåtalade, en 35-årig man och hans 44-årige vän, båda storgamblers med ett kriminellt förflutet.

– Jag kände att jag inte hade något annat val än att ställa upp för att påverka matcherna, förklarade 23-åringen.

Övriga åtalade nekar till alla anklagelser.

Kammaråklagaren Johan Lindmark på Riksenheten mot korruption om varför han väljer att överklaga:

– Enligt min bedömning har Kristianstads tingsrätt dömt fel. Utifrån den bevisning som åberopats i målet borde de ha dömt de till- talade, säger han.

Ska knytas till platsen

Enligt Johan Lindmark har bevisningen stärkts inför hovrättsförhandlingarna.

– Den ger ännu mer stöd för de uppgifter som lämnats av fotbollsspelaren som gick till polisen. Det rör sig om bevisning som knyter de tilltalade till platsen för de aktuella händelserna. Även bevisning om kontakter mellan de tilltalade vid tidpunkter som ger stöd åt fotbollsspelarens berättelse, säger åklagaren.

Efter tingsrättens friande dom fälldes en av dem, en 25-årig man, för medhjälp till givande av muta i Göta hovrätt i ett annat matchfixningsfall.

Även 44-åringen är dömd sedan tidigare. Han fick 18 månaders fängelse i en matchfixningsrättegång i Norge i fjol. Domen är överklagad men rättegången har skjutits upp till hösten.

Fyra dagar

Förhandlingarna i den aktuella svenska matchfixningshärvan startar i morgon, och hålls i Hovrätten över Skåne och Blekinge i Malmö. Fyra rättegångs- dagar är utsatta.

ARTIKELN HANDLAR OM