Ratad i Linköping – mot tredje raka SM-guldet

avTT

Publicerad:
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Cajsa Andersson ledde Linköping till två SM-guld men lämnade när Hilda Carlén värvades från Piteå.

Nu kan den nyblivna landslagsmålvakten bli svensk mästare för tredje året i rad med fotbollsklubben från Norrbotten.

– Det skulle vara riktigt kul, säger 25-åringen.

Det har varit ett händelserikt år för Cajsa Andersson. Efter tre säsonger i Linköping – som slutade i två raka SM-guld (2016, 2017) och en Svenska cupen-titel (2015) – fick förstamålvakten lämna Östergötland när Piteås landslagsmålvakt Hilda Carlén värvades in i november förra året. Andersson gick i motsatt riktning och har imponerat under sitt första år i klubben.

På måndag kan succélaget från Norrbotten – med Andersson mellan stolparna – ta sitt första SM-guld i fotboll någonsin vid seger borta mot Rosengård i damallsvenskans näst sista omgång.

– Det skulle vara riktigt kul att få göra det med den här klubben som inte har tagit ett SM-guld förut. Laget som vi har, den sammanhållningen vi har och den säsongen vi har gjort, skulle vara riktigt kul att kröna med ett guld, säger Cajsa Andersson.

”Var lite tufft”

25-åringen från Älta utanför Stockholm medger att 2018 har inneburit en omställning. Vid sidan av idrotten arbetar Andersson som projektingenjör på ett kemikalieföretag.

– Det var lite tufft i våras att komma in i allt; en ny stad, nytt jobb och nya lagkamrater. Men det har gått bättre och bättre på slutet. I höst tycker jag att jag varit i väldigt bra form. Om man talar för lagets skull var vi i oerhört bra form redan från början. Vilket egentligen var lite konstigt med tanke på att vi hade en ganska strulig vår och försäsong.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Piteås målvakt Cajsa Andersson kan ta sitt tredje raka SM-guld sedan hon blivit svensk mästare med Linköping 2016 och 2017. Här i det damallsvenska bortamötet med Göteborg tidigare i år.

Trots spelartapp och rockader på tränarpositionerna har Piteå imponerat under året. Flera knappa segrar har lett fram till det historiska guldläget. Anderssons prestationer gav henne en landslagsplats i förbundskapten Peter Gerhardssons landslagstrupp för samlingen i oktober.

Vill bli proffs

– Att komma med i landslaget har ju varit ett mål. Nu när man uppfyllt det så... på lägret fick jag mersmak och vill vara med mer. Ett mål är att fortsätta bli uttagen. Men då måste man fortsätta presentera i klubblaget. VM (i Frankrike) till sommaren har kommit upp som en morot när man märker att man är med i bilden.

TT: Drivs du av att bli heltidsproffs?

– Det vore riktigt kul att kunna göra det och verkligen fokusera på fotbollen, inte ha det dubbla fokuset (på fotboll och jobb) som tar ganska mycket energi.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM