Allsvenskan i fotboll

Rydström: Definitionen av AIK – hybris, kaxig men innerst inne osäker

Av: 

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

AIK jagar guld i Småland.

Det älskar Kalmar FF:s tränare Henrik Rydström.

– Det är roligt att kunna ställa till med lite jävelskap. Definitionen av AIK - hybris, kaxig men innerst inne är man osäker. Som jag, haha, säger Rydström.

En omgång återstår, på söndag avgörs guldstriden. AIK ska åka till Småland för att säkra SM-guldet. Det guldet som AIK redan har fått av experter och supportrar.

Men ett hinder återstår: Kalmar FF.

I den småländska klubben finns det en tränare - Henrik Rydström - som verkligen skiner upp när han får frågor om söndagens batalj.

”Några fans som har häcklat mig”

42-åringen, som många gånger mötte AIK under sin aktiva karriär, ser verkligen fram emot matchen. Han känns nästan mer taggad än samtliga spelare.

– Om man ska tänka lite större, än bara Kalmar FF, är det roligt med den typen av avgörande i allsvenskan. Det är fantastiskt, så jävla coolt. Det är otroligt starkt av Norrköping att hänga i hela vägen. Sen finns det något, men där kanske man önskar att man var större som människa, som gör att man tycker det är roligt att kunna ställa till med lite jävelskap. Det är klart att vi kommer njuta av att ha möjlighet att påverka guldstriden, säger Henrik Rydström.

– Sen har jag, den är egentligen oviktig, en speciell relation till AIK. Jag var på väg dit 2008 och är det några fans som har häcklat mig, ihop med fans från Djurgården, Göteborg och Malmö (skrattar), så är det ju AIK:s. Det har varit en liten hatkärlek. Men efter matcherna är det AIK:s supportrar som har förstått mig bäst.

”Vi var verkligen bönder”

– Den frustrationen jag har som tränare hade jag verkligen som spelare, jag kunde också håna motståndarna. De (AIK:s supportrar) gillade det och de kunde skilja på vad som var på planen och efteråt. Man har haft samma kynne som har AIK har som klubb. Hybris, kaxighet och sen är man bara osäker. Definitionen av AIK - hybris, kaxig men innerst inne är man osäker. Som jag, haha.

Första gången han mötte AIK i allsvenskan var 1999 på Råsunda. Det var ingen rolig upplevelse.

– 1999 var mitt första år i allsvenskan och vi åkte till Råsunda och fick stordäng med 4-0. Vi var verkligen bönder som tittade ut genom bussfönstret, ”det här är stort”. Men vi ändrade den attityden från 2004 och framåt. Det blev att Gustav Vasa skulle tygla det uppstudsiga bönderna i Kalmar, det blev vår mentala bild.

Han har ett bättre minne från 2007.

– Senast AIK förlorade sista omgången var 2007 när vi vann med 2-0. Man får googla sköna bilder från den tiden.

– Men om man tänker på spelare har AIK alltid haft så jävla trevliga spelare, inte minst Daniel Tjernström, Bojan (Djordjic) och Nils-Eric (Johansson). Fantastiska personer.

– Men däremot har det varit hybrisen från klubbarna från Stockholm, det har vi ju gillat. Då har vi vetat att de inte tycker att det är roligt att komma till Kalmar, då ska vi göra det oerhört jobbigt för dem. Det har vi verkligen spunnit på och njutit av. Det har vi kanske tappat, men vi får väcka det till på söndag.

Stor respekt för AIK:s säsong

På söndag är det även tio år sedan ni vann SM-guld.

– Ja, saker och ting går igen. Det är fint.

– Vi vann ju guld i Halmstad på Örjans Vall och jag minns att Andreas Johansson var helt tokig för att vi vann guldet där. Han gick och skrek i korridoren, haha. Lite så är det ju, man vill inte bjuda på guldfest hemma på sin arena. Så, det blir också en extra boost för oss. Men sen har AIK varit i ledningen nästan hela året, det är ett tecken på hur jävla bra de är. Det blir tufft.

Henrik Rydström har tidigare berättat att han blev mordhotad via ett brev 2004. Fem år senare, 2009, kom några motståndarsupportrar på besök hemma hos honom.

Rydström känner inget agg mot AIK:s supportrar. Han verkar mer ha gillat deras gnabb under hans aktiva år.

– Jag har fått lite brev från AIK-supportrar, men det har varit mer sådär lite halvhot. Lite mer ”vilka jävlar bönder ni är”. Och att vi såg ut som grisar, haha. Men jag tycker mer att de har varit ”vi hatar dig, vi älskar dig”.

– Sen är det är klart att det finns en oro i Kalmar att det kommer mycket AIK-supportrar. Vad händer? Och så vidare. Det kommer alltid finnas idioter, men min erfarenhet av AIK-supportrarna är att de stöttar sitt lag 1000 procent och sen hånar de motståndarna 100 procent - men så stannar det där.

– De får gärna håna mig på söndag, men håller det på…nej, de får skrika vad fan de vill till mig - det är bara roligt.

”Guldfågeln ska bli silverfågeln”

Har du någon hälsning till AIK inför matchen?

– Vårt mål är att guldfågeln ska bli silverfågeln, det är väl vår ambition. Men jag tror de har fullt upp med sina egna demoner, och jag är helt övertygad om att de har sätt att hantera den pressade situationen. Jag tycker att de har visat hela året hur bra de är, men vi ska göra vad vi kan för att få en match som verkligen utmanar dem.

Ni har ett ungt lag, det här blir en viktig erfarenhet för dem. Betyder matchen mycket för dig?

– Ja,ja. Framför allt hoppas jag på en insats som visar att vi kan hantera olika situationer som lag. Det är inte säkert att vi lyckas, men jag hoppas det. Det vore någonting. Jag får rätt mycket kritik i Kalmar för att jag spelar med unga spelare, men för de gäller det också att visa att de kan hantera det. Det gäller att växa med uppgiften.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

BANK: AIK är svenska mästare igen. Enkelt.

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Henrik Rydström

Kalmar FF

AIK Fotboll