Zecira Musovic grät på Amanda Ilestedts rum

Publicerad 2024-07-10 07.00

GÖTEBORG. Två dagar senare gjorde hon sitt livs match.

Men inför VM-åttondelsfinalen mot USA höll ovissheten på att knäcka Zecira Musovic, 28.

– Hur fan kunde de göra så mot mig?, säger hon i Sommar i P1.

De flesta av er vet nog hur det gick till slut.

Zecira Musovic växte ut till en svensk nationalhjälte när hon höll nollan i VM-åttondelsfinalen mot USA förra sommaren. Hon stod för elva räddningar, nytt VM-rekord, och Sverige tog sig vidare på straffar.

Dessförinnan hade landslagsmålvakten stått två av Sveriges tre gruppspelsmatcher och var favorit till att vakta stolparna mot USA.

Men två dagar innan åttondelsfinalen hade landslaget ett möte. När Musovic går ut från mötesrummet med sin bästa vän, mittbacken Amanda Ilestedt, kommer målvaktstränaren fram till henne.

I sitt sommarprat berättar hon att hon direkt får en klump i magen. Av tidigare erfarenhet vet hon att när målvaktstränaren kommer fram på det sättet och ber om att få prata betyder det att hon inte får spela matchen.

Tränaren har inte bestämt sig för vem han kommer att spela i mål mot USA. Jag blir helt stum. ”Skämtar du?”, får jag ur mig. Därefter är det luddigt i huvudet och jag känner hur ögonen fylls med tårar. Vad är det som händer? Håller min dröm på att tas ifrån mig? Jag må ha blivit förkrossad och hamnat på bänken många gånger förut. Men den här matchen mot USA, den här är extra viktig, säger hon.

”Omöjlig att trösta”

Musovic berättar att hon direkt går upp till Amanda Ilesteds rum.

Det vräker ner tårar längs mina kinder. Jag är helt förkrossad och i chock. Amanda känner mig väldigt väl och vet att jag sällan gråter och visar såna känslor. Men nu är jag helt omöjlig att trösta. Peter (Gerhardsson) har inte bestämt sig vem han ska spela mot USA. Och varför skulle jag få reda på det om det inte är för att de vill förbereda mig för att jag inte kommer att få spela? Hon håller med, det här låter inte bra, säger hon.

Hon berättar att hon går och lägger sig med en klump i magen när hon påminns om målvaktstränarens ord. Hon vet fortfarande inte om hon ska spela eller inte och hon bävar inför morgonmötet som bara är några timmar bort.

– Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag vågar inte gå till mötet och få beskedet där dagen innan. Jag är livrädd, jag vill inte bli nekad. Jag sms:ar målvaktstränaren. Riv av plåstret, kom igen. Minuterna jag väntar på svaret känns som dagar. Sen kommer svaret: du spelar. En lätthet sprids i min kropp och jag pustar ut över beskedet. Men snart byts det ut till ilska som tar plats bredvid osäkerheten i mig. Hur fan kunde de göra så mot mig? Att låta mig tvivla.

Zecira Musovic.

”Aldrig tvekat mer”

USA-matchen går som en röd tråd genom Musovics sommarprat. Just nu befinner hon sig med landslaget i Göteborg och dagen innan sommarpratet släpps får hon utveckla tankarna om ovissheten hon hade inför VM-åttondelsfinalen.

– Utifrån ser man kanske USA-matchen som en fantastiskt fin match och för mig var det min absolut största match. Man ser det fina i det men jag vill också låta lyssnaren höra att det inte alltid var lika fint i mitt huvud. Jag gick in i min största match i karriären och jag har aldrig tvekat på mig själv mer, säger hon.