”Vet att Janne varit och kollat på mig”

Vem i U21 etablerar sig först i A-landslaget?

Publicerad 2017-06-10

HELSINGBORG. Ett halvdussin spelare från det gamla U21-laget har blivit bofasta i A-landslaget.

Vem blir först att etablera sig på allvar från årets U21-lag?

Många tror på Simon Tibbling.

Sverige vann mot Frankrike i VM-kvalet.

Det var herrlandslagets sista tävlingsmatch för säsongen. Nästa kvalmatch spelas den 31 augusti mot Bulgarien.

Innan dess spelas ett U21-EM i juni, där det finns hopp om en ny guldsuccé, och i dag är det dags för genrep mot Danmark.

Frågan vi nu ställer oss är vilka spelare i U21-truppen som är närmast att etablera sig i A-landslaget.

Från guldlaget i U21-EM för två år sedan har John Guidetti, Victor Nilsson-Lindelöf och Ludwig Augustinsson alla blivit bofasta i a-landslaget. Filip Helander, Emil Krafth och Oscar Hiljemark är i princip alltid givna i truppen och Oscar Lewicki spelade i EM i fjol. Ytterligare några har varit med till och från, som Isaac Kiese Thelin, Sam Larsson och Robin Quaison.

”Kommer att vara bofast”

Vi ställde frågan till några av U21-spelarna vem de tror blir först att etablera sig på allvar i det ”riktiga” landslaget.

Simon Tibbling, jag tror på honom, säger Tim Erlandsson.

– Jag tror Tibbling har en väldigt stor chans. Det tror jag Linus Wahlqvist också har, säger Kerim Mrabti.

– Tittar man på de spelare som Janne Andersson tycker är rimliga för landslaget, som spelat ofta i sina klubblag och som gjort det bra här i U21-landslaget så tror jag på Alexander Fransson och Linus Wahlqvist, säger Muamer Tankovic.

– Wahlqvist och Fransson har knackat på dörren redan. Tibbling tror jag kommer att vara bofast där om några år. Kristoffer Olsson är en kandidat, Carlos Strandberg... det är många, säger Jacob Une Larsson.

Alltid given i u-landslagen

Fransson startade VM-kvalpremiären mot Holland i september.

– Det är några som är före just nu. De gör det bra. Jag får bara kämpa hårdare och se till att jag kommer dit igen. Det är dit man vill, säger han.

Tibbling tror att just Fransson blir först.

Många svarar ditt namn, Simon?

– Det är kul att höra. Jag vet att Janne varit och kollat på mig i alla fall. Det är roligt. Men jag behöver nog upp på en lite högre nivå för att gå in där.

Tibbling har varit given i alla ungdomslandslag sedan första samlingen på Bosön som 15-åring. I dag gör han sin 60:e ungdomslandskamp. Men a-landslaget har han aldrig figurerat i, inte ens på en januariturné.

– Vill jag vara med och sjunga nationalsången också efter EM så får det bli i A-landslaget. Det är drömmen förstås, säger han.