Bjärsmyr: ”Blåvitt måste välja väg”

Foto: Anders Deros / Anders Deros
Bjärsmyr i samtal med fansen efteråt.
FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborgs spelare står bakom sin tränare Jörgen Lennartsson, men spelarna vill ha besked från klubbledningen om lagets framtida inriktning.

– Klubben måste välja väg, säger lagkaptenen Mattias Bjärsmyr.

Efter 0-4-förlusten mot Häcken handlade väldigt mycket av frågorna till IFK Göteborgs spelare om fansens avgångskrav riktade mot tränaren Jörgen Lennartsson.

Själva matchanalysen och orsakerna till Häckens 4-0-seger var mer snabbsummerade:

– Vi fick sämsta tänkbara start med självmålet från min sida. Jag tvekar om jag ska slå bort bollen med högern eller vänstern och det blir inget av det. Det är för dåligt, säger Mattias Bjärsmyr.

”Bedrövlig skärpa”

Tobias Hysén:

– Vi får ta på oss det. Dels är vi för mjuka i eget straffområde, dels har vi bedrövlig skärpa längst fram.  Det är bara att lägga sig platt och konstatera att så här dåligt får det inte vara på den här nivån, säger anfallaren.

Har ni i spelargruppen förtroende för det sätt Jörgen vill att ni ska spela på?

– Ja, då, säger Mattias Bjärsmyr. 

Sebastian Eriksson:

Tycker du Jörgen Lennartsson ska fortsätta?

– Det vill jag inte kommentera. Det är inte min roll som spelare att säga vem vi ska ha som tränare. Jag vet att vi spelare har fullt förtroende för honom. 

Vad säger du om fansens frustration, långsiktigt, om vart ni är på väg?

– IFK Göteborg vill alltid vara en storklubb. Vi har varit det i många år, vi hoppas vi kommer vara det i framtiden också. Jag förstår deras frustration. Jag vet hur mycket de, jag, vi allihop vill. Men man får sig en funderare när man förlorar med 4-0.

Inte lika illa som 2010

Har ni förutsättningarna att vara en storklubb just nu?

– Jag vet inte, säger Eriksson.

Senast ni bara hade en seger på de sex första omgångarna var 2010. Hur ser du på det?

– Det känns bättre nu än då om jag jämför de säsongerna. Då minns jag att det verkligen var kriskänsla. Vi kom från finalmatchen 2009 och sedan kändes det som säsongen 2010 var körd redan efter fem matcher. Så känner jag inte nu, dels för att det är många andra lag som har kryssat och att det är en jämn allsvenska.

Men då räddas ni av att de andra lagen inte är tillräckligt bra just nu.

– Ja, visst, men så dåliga har inte vi varit heller, säger Eriksson.

Vill ha svar

Mattias Bjärsmyr:

– Ska man analysera mer får man fråga sig var Blåvitt (föreningen) står. Alla vet att klubben har det tufft ekonomiskt. Vi fick ta in spelare på lån precis innan i stället för att kunna värva och bygga lag. Man får se helheten och inte stirra sig blind på här och nu, säger Blåvitts lagkapten.

Skulle klubben startat om, och till exempel satsat hårdare på de yngre spelarna?

– Jag har varit tydlig tidigare med att säga att klubben måste välja väg. Sedan vilken väg finns det folk i klubben som ansvarar för. Jag är bara en spelare. Jag kan inte säga si eller så. Men det är bra om alla vet vad som gäller framöver. 

Vet ni det?

– Ja, men i så fall tar jag inte det med er. Det är något klubben får förmedla i så fall, säger Bjärsmyr.