Blomqvist: Det tog död på min kärlek

Gav upp nya karriären direkt: Vi måste hjälpas åt

Foto: ROBIN NORDLUND

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Jesper Blomqvists tränarkarriär hade knappt hunnit börja innan den tog slut.

Nu säger 43-åringen att hoten mot honom under tiden i Hammarby släckte drömmen.

– Det tog död på min kärlek till fotbollen, säger Blomqvist i podcasten Lundh.

Jesper Blomqvist vann VM-brons, Champions League, tre Premier League-titlar, FA-cupen och fem SM-guld som aktiv spelare. Meriter som gav erfarenheter mittfältaren sedan hoppades ha nytta av när han 2007 inledde sin tränarkarriär i Enköpings SK.

Fick inte lämna parkeringshuset

Men redan efter det andra uppdraget, för Hammarby 2010, valde Blomqvist att ge upp tränarkärriären. I podcasten Lundh berättar 43-åringen om hur hoten från upprörda fans fick honom att tröttna.

– Vi hade någon gång efter en match på Söderstadion då vi fick stanna kvar, vi fick inte åka ut från Globens parkeringshus för polisen, vi fick stanna där nere för fansen stod utanför. Det kändes inte alls tryggt att åka tunnelbana, jag vågade inte åka tunnelbana på Söder heller där ett tag. Det var några sådana incidenter till. Redan där är det för mycket, men det var inga större grejer för mig. Men efter det tittade jag inte på en enda fotbollsmatch på ett halvår efter att jag lämnade Hammarby. Det tog död på min kärlek till fotbollen, säger Blomqvist.

”Måste hjälpas åt”

Jesper Blomqvist varnar också för att det hårda klimatet kring stockholmsklubbarna sprider sig över landet och dessutom allt längre ner i fotbollspyramiden.

– Det har ju börjat i Stockholm, men det sprider sig och snart har det spridit sig till de mindre klubbarna. Alla tar ju efter och tror att det är den rätta vägen. Men för mig är det precis tvärtom. Vem vill vara tränare i en Stockholmsklubb i slutändan om man knappt kan bege sig ut på gatorna efter två förluster? Det blir ju ohållbart, och det blir så kortsiktigt om det är fansen som ska vara med och bestämma vem som ska träna och vilka som ska spela. Det måste man överlåta till de som har fått det mandatet. Har det inte börjat funka efter ett eller två år, absolut, då får man sätta sig ner och resonera, diskutera och prata, men inte… Jag vet att det är jättesvårt och att det är en superkänslig fråga, men man blir ju rätt själv som tränare, spelare, sportchef… Men där måste vi verkligen hjälpas åt alla i Fotbollssverige att markera att det inte är okej. Vi är nästan redan där, men det kommer att ta oss till ett ställe där vi inte vill vara där det blir helt fel värderingar och helt fel saker.

ARTIKELN HANDLAR OM