Straffar landslaget för fejkade födelsebevis

Patrick Fabianos (mitten) Östtimor straffas efter tabbarna med Brasilien-födda spelarna Felipe Bertoldo (höger) och Diogo Santos Rangel (vänster).
Patrick Fabianos (mitten) Östtimor straffas efter tabbarna med Brasilien-födda spelarna Felipe Bertoldo (höger) och Diogo Santos Rangel (vänster).

Östtimors fotbollslandslag har gått från slagpåse till ett land som då och då kan vinna landskamper.

Men nu avslöjas att vägen dit har gått via fejkade födelsebevis som gjort att man kan locka brasilianska förstärkningar, skriver BBC.

Nu tas alla landets vinster ifrån dem.

Det unga landet Östtimor har haft svårt att konkurrera med sitt fotbollslandslag. Därför var det en stor dag för landet när man 2012 besegrade Kambodja med 5–1 och tog landets första seger.

Nyckelspelare i laget var tre Brasilienfödda spelare, däribland Vasco da Gamas Diogo Santos Rangel och Botafogomittfältaren Felipe Bertoldo.

De sades ha föräldrar med anknytning till Östtimor och kunde därför byta nationalitet till det lilla asiatiska landet. Och fler följde, fler än tio spelare med rötter i Brasilien har de senaste åren representerat landet i kvalmatcher till både asiatiska mästerskapen och VM. Landet, som totalt vunnit fem matcher de senaste åren, har till och med fått smeknamnet ”Det lilla sambalandet”.

Bötfälls och stängs av

Men nu visar det sig att allt är ett stort bedrägeri. Spelarna har inte alls haft kopplingar till landet utan fotbollsförbundet har genomgående fejkat spelarnas födelseattester.

Nu stryks resultat från 36 matcher mellan 2012 och 2015 och förbundet bötfälls med 700 000 kronor och stängs av från allt spel i två år.

Ingen spelare straffas.

Här ligger Östtimor.
Här ligger Östtimor.
Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN