Tonali hjälte för Milan – fyra poäng från titeln

Sandro Tonali testades i ny offensivare roll.

Han betalade tillbaka med två mål mot Verona och ännu en matchhjälteinsats för Milan i Scudetto-kampen.

– Jag älskar mina spelare, säger tränaren Stefano Pioli till Dazn efter matchen.

Följ ämnen i artikeln

Sandro Tonali är långt ifrån en van målskytt. När han för två omgångar sedan avgjorde mot Lazio på tilläggstid var det blott hans tredje mål för säsongen.

Men mot Verona valde Stefano Pioli att lyfta upp innermittfältaren Tonali ett hack i banan och då visade 22-åringen att det finns gott om offensiva kvaliteter. Redan efter en kvart såg det ut som han skulle få fira sin födelsedag med att näta. Men 1–0-målet dömdes bort för en knapp offside.

I stället chockade Verona titeljägarna när de gjorde 1–0 efter 38 minuter. Men i första halvleks sista spark höll sig Tonali framme igen. Rafael Leao tog sig förbi Nicolo Casale och spelade fram Tonali som kunde stötta in bollen.

Zlatan hoppade in

Fem minuter in i andra halvlek var det dags för repris. Leao rusade fram längs vänsterkanten, växlade tempo förbi försvararen och hittade in till Tonali på bortre stolpen där han stötte in 2–1.

– Det är ett genidrag av Pioli, säger C Mores expert Vicki Blommé.

Pioli själv öste beröm över Tonali.

– Han är ung, men så stark.

– Första dagen han kom frågade jag vilken som var hans bästa position. Han sa ”folk jämför mig med Andrea Pirlo men jag ser mig själv mer som en Gennaro Gattuso”. Jag tror att om vi blandar in Daniele de Rossi i det så får vi en komplett bild.

Zlatan Ibrahimovic började matchen på bänken och kom in sista tio minuterna. Samtidigt som han byttes in kom också Alessandro Florenzi in på plan. Tre minuter senare spikade han slutresultatet till 3–1 med ett fint högerskott.

”Steg för steg”

Segern gör att man går in i de två slutomgångarna med två poäng upp till Inter. Fyra poäng på mötena med Atalanta och Sassuolo och titeln går till Milan för första gången på elva år.

Stefano Pioli var lyrisk över sitt lag.

– Mod och tro kommer från erfarenhet och dina prestationer. Till exempel kände vi oss inte oroliga när vi inte fått ledningen första 25 i dag, vi visste att vi spelar bra och den känslan höll i sig hela matchen. Det här laget har tagit steg för steg på stegen och vi måste fortsätta vara koncentrerade, bestämda och målmedvetna sista två matcherna.

Sandro Tonali.
Sandro Tonali.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.