Kopior av Zlatan-statyns näsa på auktion

Sedan Zlatan-statyn revs i Malmö har tre parallella följetonger pågått.

Var är statyn? Kommer den tillbaka? Och var är näsan?

Ett anonymt supporterinitiativ i Malmö har tagit inspiration från den sistnämnda frågan, och har valt ett speciellt sätt att berätta det på.

På hemsidan varärnäsan.se auktioneras nu tre kopior skapade från en avgjutning av den bortslipade original-näsan ut. Vinsten kommer ”att gå till ändamål som främjar arbetet mot den moderna och kommersiella fotbollen, för en fotboll där kärleken till klubbarna och idrotten står i centrum.”

Sportbladet har varit i kontakt med gruppen bakom kampanjen, som vill förbli anonym. Frågorna har besvarats via mejl.

Syftet med hela initiativet är enligt gruppen att belysa ett växande problem inom idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet. Genom att auktionera ut kopiorna hoppas de väcka ett intresse för föreningsdemokratin och avsky mot den kommersialisering som tar över sporten.

”Symboliserar allt den moderna fotbollen står för”

Tajmingen är avgörande, eftersom Malmö FF spelar cupfinal mot ”Zlatans” Hammarby på torsdag. Statydelen i fråga har ingen betydelse i sig, skriver man, och man vet inte heller var originaldelen befinner sig. Gruppen anser sig vidare representera ”en hel folkrörelse” och låter meddela att Zlatan Ibrahimovics ekonomiska intresse i Hammarby är en del av något större.

”Han symboliserar allt den moderna fotbollen står för, där pengar styr och kärlek och passion är sekundärt. Hans åsikt är betydelselös.”, avslutar man mejlet.

Zlatan-statyn efter vandaliseringen.
Zlatan-statyn efter vandaliseringen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.