Fotbollförbundet polisanmäler tidigare anställd

Av:  TT

En tidigare anställd på Svenska fotbollförbundet, som fått sparken för att ha låtit sin egen förening ta del av bidragspengar, polisanmäls nu.

”Vi fick en mycket bra redogörelse och hade en givande diskussion, som utmynnade i beslutet att polisanmäla”, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson.

Förbundsstyrelsen hade på fredagen ett extrainsatt möte för att diskutera den senaste tidens avslöjanden. På mötet beslutades att en polisanmälan ska göras mot personen.

”Det var angeläget att samla styrelsen för att få en tydlig bild av situationen. Vi fick en mycket bra redogörelse och hade en givande diskussion, som utmynnade i beslutet att polisanmäla”, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson i ett uttalande på förbundets hemsida.

Gav egna föreningen bidrag

För ett par veckor sedan avslöjade SVT att en chef på förbundet, som tvingats sluta, gett sin egen förening bidrag på drygt en halv miljon kronor från jämlikhetsprojektet ”Alla är olika – olika är bra”.

Tidigare i veckan framkom interna misstankar på förbundet att samma medarbetare även har missbrukat pengar från Allmänna Arvsfonden, vilket Fotbollskanalen rapporterade om.

Under utredningen hittade förbundet ytterligare 850 000 kronor av Arvsfondens pengar som använts till att täcka andra kostnader. Något som sedan rättades till.

Förbundsordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Förbundsordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Utredning har startats

Arvsfonden har startat en egen granskning om hur pengarna till förbundet hanterats. Förbundets kommunikationschef Andreas Jansson bekräftar de felaktiga bokföringarna.

– Vi har granskat vad som varit redovisat hos Arvsfonden och dels hittade vi en del kostnader som var riktiga kostnader, men som låg på fel ställe i bokföringen. Dels hittade vi kostnader som vi bedömde som tveksamma. Alla de kostnaderna bokades bort från Arvsfonden. Inget har belastat Arvsfonden, säger Jansson till Fotbollskanalen.

Bland de kostnader som korrigerats finns lönekostnader på 591 000 kronor.

Men det är inte bara Arvsfonden som reagerat på felaktigheter kring samarbetet med förbundet. I går rapporterade SVT att Ica pausar utbetalningarna till samma jämställdhetsprojekt. Matvarujätten har sedan 2016 sponsrat projektet med totalt nästan 13,5 miljoner kronor.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.