AVSLÖJAR: Häckenstjärnan Wålemark jagas av italienska klubbar

GÖTEBORG. Han har fått sin genombrott både i allsvenskan och i U21-landslaget.

Mot IFK Norrköping blev det två nya mål varav det ena med den magiska vänsterfoten.

En uppsjö italienska lag följer Häckens Patrik Wålemark, 20, mycket nära, erfar Sportbladet.

Patrik Wålemarks fina vänsterfot har redan gett rubriker. Mot IFK Norrköping visade han prov på den igen.

20-åringen tog emot bollen, drev mot höger innan han vände inåt, la bollen till rätta och smekte in 1–0 med knorr i bortre hörnet (50).

Ett klassmål.

– Det var skönt att curla in den, säger Wålemark. Det var en lite trög förstahalvlek. Efter mitt mål rullade det bara på.

Han både inledde och avslutade målgörandet mot IFK Norrköping genom att även rulla in 5–0 (87).

2021 har Patrik Wålemark svarat för hela sex mål och fem assist på 22 matcher i allsvenskan. I U21-landslaget har det blivit två mål och två assist under året.

”Roligt med intresse”

Det är ett genombrott av större format som lite skett under radarn när Wålemark inte tillhör någon av de allsvenska storklubbarna.

– I början av säsongen hade jag kommit tillbaka från en skada och då var det lite tyngre. Sedan lossnade det. Efter tränarbytet har det känts bra. Sedan finns det alltid ytterligare en nivå att plocka fram.

Enligt uppgifter som Sportbladet har tagit del av så följer en uppsjö italienska klubbar 20-åringen mycket noga, bland dem Atalanta, Sampdoria, Genoa, Verona och topplubbar i Serie B.

Även klubbar från holländska Eredivisie har scoutat Wålemark på plats i allsvenskan och med U21-landslaget där Häckenyttern hoppade in och gjorde en stark sista halvtimma i 1–1-matchen borta mot just Italien under förra veckan.

Häcken gjorde enligt uppgifterna klart i somras att det inte var aktuellt att sälja Wålemark när flera klubbar sonderade mer seriöst. 20-åringen värderas högt av Hisingsklubben.

– Det är roligt med intresse, men vi har sju matcher kvar som ska spelas klart. Sedan efter säsongen får man sätta sig och tänka på sådant, säger han.

”Handlar helt om det känns rätt”

Patrik Wålemark gör sin andra säsong i allsvenskan efter att Häcken värvade honom från Qviding förra vintern.

Är du redo för att ta nästa steg och göra ett klubbyte, utomlands?

– Det handlar helt och hållet om det känns rätt. Just nu är jag här och det är där mitt fokus ska vara nu, säger Wålemark.

Vad spelar Häcken för framöver?

– Vi ska ta alla treor vi kan och landa så högt upp som möjligt i tabellen.

På presskonferensen efter 5–0-segern mot IFK Norrköping valde tränaren Per-Mathias Högmo att hylla sin ytterduo i Häcken:

– Wålemark och Bengtsson är superklass, säger norrmannen.

Patrik Wålemark har kontrakt med Häcken till 31 december 2024.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.