Hammarby krossade AIK i derbyt – inför rekordpublik

4–1 till Bajen inför 18 537 åskådare

Uppdaterad 2021-10-16 | Publicerad 2021-10-10

18 537 åskådare och ett nytt publikrekord.

Då gick Hammarby ut och krossade AIK på Tele2 Arena.

– Det är obeskrivligt, säger Madelen Janogy.

2008 var 9 413 åskådare på plats för att se Linköping mot Umeå i damallsvenskan – den publiksiffran har stått sig som rekord fram till söndagen den 10 oktober 2021 då Hammarby tog emot AIK på Tele2 Arena.

I dag krossades det gamla publikrekordet – då 18 537 hittade till Tele2 Arena.

– Jag kan inte ens beskriva det, det finns inga ord, det är gåshud från minut ett, jag känner bara hur mina ben vill falla ihop för det är så jävla stort. Det är helt fantastiskt, säger Alice Carlsson om den historiska inramningen.

June Pedersen var tagen efter matchen.

– Vilka jävla sköna fans. Var har man spelat hela sitt liv? Man vill ju bara bryta ett ben för dem. På riktigt, man känner att det här får vi fan inte förlora. Det får vi inte ge dem, säger norskan.

”Helt overkligt”

Efter slutsignalen gick det att konstatera att det inte blev en förlust – utan en seger och en utskåpning.

4–1.

– Det betyder väldigt mycket, säger Emilia Larsson om resultatet, och en eftermiddag som hon beskriver som en uppfylld dröm.

– Det är en dröm jag haft ända sedan jag var liten och att den ändå får gå i uppfyllelse... Det är helt overkligt.

Vad ska ni göra för att fortsätta bygga på den här publikhajpen?

– Fortsätta spela bra fotboll förhoppningsvis. Jag tror det är därför så många kom hit för att kolla på oss. Sen skadar det ju inte att det är Hammarby.

Och det bjöds på bra fotboll.

Hammarby var det klart bättre laget i den första halvleken och efter 20 minuter hade de hittat ett ledningsmål genom Madelen Janogy. Ett mål som stod sig som ledningsmål – även om AIK skapade en del halvchanser.

”Pricken över I:et”

– Jag tycker vi börjar starkt, sedan blir vi lite slarviga och det går lite långsammare och då kommer AIK in i det lite mer, säger Janogy i paus som även kommenterade trycket på arenan.

– Obeskrivligt, jag älskar våra fans, de är helt fantastiska.

Just de fansen skulle sen få anledning att fira mål igen tidigt i andrahalvleken när lagkapten Alice Carlsson satte 2–0 på en stökig hörnsituation.

– Jag brukar säga att jag snittar ett mål per säsong, det fick jag göra i dag och att få göra det i den här matchen var pricken över i:et, säger Carlsson.

AIK svarade direkt.

Minuten efter kom reduceringen. Bollen gick som på ett snöre innan Honoka Hayashi skickade in 2–1 i nättaket från nära håll.

Men kort därefter hittade Hammarby återigen nätmaskorna, ett inlägg letade sig fram till Berglind Björg Thorvaldsdóttir som inne i straffområdet gjorde 3–1.

Chans på Europa

Och hemmapubliken fick se ett Bajen-mål till.

Nio minuter från slutvisslan tilldelades Hammarby straff, en straff som Emma Jansson förvaltade på bästa tänkbara sätt och det var 4–1, vilket slutresultatet också skrevs till.

Och publikfesten blev också en grönvit fotbollsfest när spelarna länge gick runt och tackade rekordpubliken.

18 537 åskådare. Hade du kunnat tro detta?

– Jag är inte förvånad när det gäller Bajen. Men nej, det trodde jag inte. Jag tror detta är ett stort steg för damfotbollens på sikt, säger Emilia Larsson.

Hammarby är femma i tabellen och har fyra poäng upp till Eskilstuna på tredje plats, en placering som innebär spel i Europa. AIK är nästjumbo, åtta poäng före Växjö som är sist. Tre omgångar återstår.

Se hela damallsvenskan här på Sportbladet Play