Guldmatchen – också en ny systemstrid?

”Jag hade inte velat spela som Elfsborg”

Publicerad 2023-11-10

MALMÖ. MFF slår rekord i bollinnehav i år.

Samtidigt kan Elfsborg bli mästare med ett negativt bollinnehav.

– Jag hade inte velat spela så, säger MFF:s skyttekung Isaac Kiese Thelin.

Följ ämnen
Malmö FF
IF Elfsborg

De föregående fyra säsongerna har antingen Malmö FF eller ett Henrik Rydström-tränat lag haft bollen mest i allsvenskan.

Vad har vi då fått när vi slår ihop MFF och Rydström?

Jo, ett nytt rekord i bollinnehav sett över en säsong (se faktaruta nedan).

Fotbollsanalysprogrammet WyScout har statistik över de allsvenska lagens bollinnehav sedan 2015. Under de här åren har inget lag haft ett större bollinnehav i snitt än MFF i år: 61,4 procent. Inget lag har ens varit över 59 tidigare (MFF hade 58,2 när man tog guld 2021).

– Det är för lite ju, svarar Rydström spontant.

Hade du velat ligga högre?

– Jag tror att vi har egna siffror som visar ett högre snitt.

Vad hade du velat ligga på för procent?

– Hundra, säger Rydström med ett skratt.

Henrik Rydström.
Jimmy Thelins Elfsborg har lägst bollinnehav.

”Inte det roligaste att kolla på”

Det vill inte Jimmy Thelin.

Elfsborgs tränare tänker, om inte tvärtom, så annorlunda i alla fall.

Elfsborg har bara haft bollen 47,9 procent av speltiden under säsongen. Det är till och med lägre än AIK:s mästarlag 2018, som låg på 48,1 procent. AIK är det enda guldlaget med negativt bollinnehav sedan WyScout började mäta 2015.

Fram till Thelin tog över Elfsborg 2018 låg man på över 50 procent men när 45-åringen tog över laget sänktes innehavet omedelbart med fem procent.

I MFF har man i många år varit upptagen med att spela en attraktiv fotboll som i praktiken ofta innebär ett stort bollinnehav.

Borde man kunna bli mästare med negativt bollinnehav?

Sportbladet ställde frågan till MFF-kaptenen Pontus Jansson, skyttekungen Isaac Kiese Thelin och tränaren Henrik Rydström.

Alla tre svarar att de respekterar Elfsborgs spelsätt och menar att boråsarna gör det riktigt bra.

– Men jag själv hade inte velat spela så. Men jag måste fortfarande respektera det. De ligger först just nu och har gjort det bra på det sättet. Sen är det inte kanske alltid det roligaste att kolla på eller att spela i, säger Kiese Thelin.

Isac

”Vore oerhört tråkigt”

Rydström vill inte moralisera kring att Elfsborg är på väg att vinna guld med ett negativt bollinnehav men konstaterar att det är sällsynt att man blir mästare då.

– Det är svårt (att vinna guld med negativt bollinnehav). Jag kollade igenom ligorna lite snabbt för ett tag sedan. Det var bara i Schweiz och Belgien som tabellettan hade ett bollinnehav på under 50 procent, säger han och fortsätter:

– Det jag tror på och det Malmö tror på är att vi går ut och försöker ha bollen så jävla mycket vi kan och attackera så mycket som möjligt. Vi kontrar också jättegärna. Men vi vill ha lite mer kontroll än vad de här lagen (Häcken och Elfsborg) vill ha. Det är inte så att vi går ut och inte ska ha bollen. Det vore ju oerhört tråkigt.

Är det en fotbollsideologisk strid det här?

– Det vet jag inte... Jag vet vad jag och Malmö tycker är viktigast. Sedan har Elfsborg spelat en annan typ av fotboll i ett par säsonger. Men det är inte så att det är Jimmy och jag mot varandra i den bemärkelsen .

Kiese Thelin igen:

– Jag tror att det är absolut rätt sätt att ta sig an matcher och spel i det; att vi ska försöka ha mycket boll. För jag som spelare vet att det är mycket enklare mentalt att ha bollen än att hela tiden jaga den.

Har ni inte fått ut för lite av ett så stort bollinnehav? Borde ni inte ha avgjort allsvenskan tidigare?

– Jaså? För att, undrar Rydström.

För att ni har haft bollen så mycket.

– Jag skulle säga att vi har fått ut väldigt mycket av det, framför allt defensivt. Det är den stora förbättringen kontra förra året för vår del.