Norrköping kan bli bäst på 2000-talet

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Om IFK Norrköping tar tre poäng mot IF Elfsborg i kväll är det den bästa allsvenska starten under hela 2000-talet.

Inget lag har tidigare inlett med fem raka segrar.

– Hade varit grymt, säger Jonathan Levi, 24.

Närmast att inleda med fem raka segrar under 2000-talet har Helsingborgs IF och Malmö FF varit som bägge vann fyra raka våren 2011.

Även Hammarby tog fyra i rad 2018 innan de spelade 2–2 borta mot Häcken i femte omgången.

Fem raka segrar har ingen klarat av sedan Helsingborgs IF 1996. Det allsvenska rekordet har MFF som vann 18 raka matcher säsongen 1949/50.

– Och 1981 inledde Öster med tio raka segrar, berättar fotbollsstatistikern Mikael Häggström som tagit fram siffrorna för Sportbladets räkning.

Om serieledande IFK Norrköping ska skriva om 2000-talets fotbollshistoria krävs seger mot IF Elfsborg på Östgötaporten i kväll.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Jonathan Levi

Levi: Vill vara med ordentligt 2020

– Jag hade jag faktiskt ingen aning om det. Trodde där fanns lag som hade sprungit iväg mer än bara fyra vinster senaste tjugo åren. Men på så sätt hade det varit grymt, och med vinst i kväll så visar vi att vi vill vara med ordentligt i allsvenskan 2020, säger Jonathan Levi.

”Peking”-nyförvärvet, som representerade just Elfsborg i fjol, tror att det blir en jämn match, men att IFK Norrköping har en fördel i att Borås-laget är utlämnade åt enstaka spelares dagsform:

– De har många kvalitetsspelare. Dock så känner jag som var där ifjol, och har följt dem i år, att Elfsborg är mer beroende av att vissa spelare i laget har vaknat på rätt sida och har en bra dag, medan IFK har mer helheten och gruppen. Så det är en grej jag tror kommer att spela roll, säger Jonathan Levi.

Själv tvingas högeryttern vila från mötet med sina gamla lagkamrater då han fortfarande inte är helt återhämtad från matchen mot Djurgården, säger managern Jens Gustafsson.

”Kommer göra stor nytta”

– I övrigt har han kommit in som en frisk fläkt och är en väldigt ambitiös spelare som jag tror kommer att göra väldigt, väldigt stor nytta för IFK Norrköping, säger Jens.

Jens Gustafsson har i mångt och mycket hållit fast vid samma startelva trots ett tätt spelschema vilket varit ett framgångsrecept hittills – kanske till och med ett historiskt sådant.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Jens Gustafsson

LÄS VIDARE

– Det vi inte kan kontrollera förhåller vi oss till på ett positivt sätt. Utan att bli allt för pretentiös så ser jag faktiskt positiva saker i att spela så här tufft. Vi har erfarenhet av det från förra sommaren då vi utvecklades som lag och förening i den typen av matcher, säger Jens Gustafsson.

Om det också leder till att IFK Norrköping startar allsvenskan bäst på 2000-talet lägger Jens Gustafsson inte samma vikt vid.

– Jag måste säga att jag är inte alls intresserad av statistik. Jag har inte fallenhet för det, säger han.

Vad talar för att ni vinner mot Elfsborg och får allsvenskans bästa start på 2000-talet?

– Nja, jag tänker inte riktigt i de banorna, att det är det som står på spel. Men viktigt för oss är att vi hanterar att vi har fått en bra start. Att vi fortsätter arbeta på det sätt vi har gjort matcherna igenom. Att vi sitter ihop bra som lag och att alla gör sitt bästa för lagets bästa. Då är vi svårslagna åtminstone, säger Jens Gustafsson.STARKASTE INLEDNINGARNA PÅ 2000-TALET

4-1-0 på 2000-talet första fem matcherna (inte nödvändigtvis fyra raka):

  • IFK Göteborg 2000.

  • Hammarby IF 2003.

  • Halmstads BK 2004.

  • Kalmar FF 2008 (blev mästare).

  • Helsingborgs IF 2010.

  • Helsingborgs IF 2011 (blev mästare).

  • IFK Göteborg och Malmö FF 2013 (MFF blev mästare).

  • Malmö FF 2014 (blev mästare).

  • Hammarby 2018.

Källa: Mikael Häggström.

Publicerad: