Andersson om anfallsvalet: ”Dagsformen avgör”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Ingen Marcus Berg i en svensk landslagsstartelva i en tävlingsmatch.

Det är något som aldrig skett i ett Janne Andersson-styrt landslag tidigare – förrän nu alltså.

– Den här gången väger det över på Alexander och Robin, säger Andersson till Svenska Fotbollförbundets hemsida efter att ha valt Robin Quaison och Alexander Isak som anfallspar mot Norge.

Marcus Berg har startat varenda tävlingsmatch han varit tillgänglig i under Janne Anderssons landslagsledning.

Den senaste gången Marcus Berg inledde en tävlingslandskamp på bänken var i 0–1-förlusten mot Italien under EM 2016 under dåvarande förbundskaptenen Erik Hamrén.

Drygt tre år var han med andra ord självskriven i startelvan.

– För det första har han varit skadefri, och det är en viktig del. Han en väldigt pålitlig spelare. Om man tittar på de första tre åren, på hans spel som utvecklades med Ola Toivonen, var det fantastiskt bra. När Ola slutade har han varit viktig för oss att slussa in någon ny kollega att jobba med, sade Janne Andersson enligt TT under gårdagens presskonferens.

”Väger över för Robin och Alexander”

Inför kvällens granndrabbning i EM-kvalet mot Norge så tar dock Bergs startsvit slut.

Robin Quaison och Alexander Isak blir de två anfallare som startar i stället.

– Marcus Berg är borta idag jämfört med i torsdags. Han har gjort många bra landskamper och gör alltid nytta. Han är viktig i vårt sätt att länka upp spelet. Han är viktig - inte minst - defensivt men även en bra targetspelare. Men den här gången väger det över på Alexander och Robin, säger Andersson till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

– Jag tycker att Alexander Isak och Robin Quaison har sett heta ut båda två under den här samlingen. Så det är egentligen dagsformen som gör att jag känner att dom kan göra det bra här idag.

Norges förbundskapten Lars Lagerbäck är inte överraskad av petningen av Berg.

– Nej, jag är inte förvånad att han väljer så även om jag tycker att Berg är en underskattad spelare i Sverige. Nu får de två djupgående anfallare istället, säger Lagerbäck i C More.

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.