Petra Thorén

Thorén: Dags för förlossning?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har varit ett tabubelagt ämne i decennier.

På nio månader kan nya svar förlösas.

Elin Rubenssons graviditet angår hela fotbollsrörelsen.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Låt oss ägna en stund åt Elin Rubenssons mage. Vi får lov att göra det, den blivande modern ser positivt på att vara navelsträngen som ger näring åt en eftersatt debatt.

Det går möjligen framåt, men kunskapen om gravida idrottskvinnor och kopplingen till elitidrott är fortfarande ett embryo.

Det har skidåkaren Maria Rydqvist, friidrottsstjärnorna Ebba Jungmark och Moa Hjelmer vittnat om. Det har Piteåspelaren Josefin Johansson, Djurgårdens Gudbjörg Gunnarsdottir och förra landslagsanfallaren Josefine Öqvist berättat.

Kan bli vad Björgen varit i Norge

Den kvinnliga fysiologin är totalt sett kunskapsmässigt fläckvis vit på kartan. Idrottskvinnor delar fortfarande med sig om den skam de känt kring graviditet, den gåva som är en lycka i livet, men som kan hota den idrottsliga karriären.

Fotbollen har nu en gyllene chans att ta frågan framåt en gång för alla.

Elin Rubensson kan bli vad skidåkaren Marit Björgen varit i Norge, där hennes första havandeskap blev ett fall för forskarna.

Gravida stjärnan Elin Rubensson var på plats på Kopparbergs/Göteborgs hemmapremiär.
Gravida stjärnan Elin Rubensson var på plats på Kopparbergs/Göteborgs hemmapremiär.

Tillfället är unikt. Den blivande modern är mitt i sin karriär och som närmaste medicinskt stöd i Kopparbergs Göteborg finns läkaren Matilda Lundblad, som ingår i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté och regelbundet tjänstgör som matchläkare för damlandslaget. 

Matilda Lundblad vet att när en havande kvinna tränar på 90 procent av sin maxpuls går fostrets hjärtfrekvens ner. Om det är dåligt eller inte, säger inte forskningen men Elins intensitet på löpningarna på Valhalla IP är inte ens nära max.

Graviditetshormonet relaxin gör kroppens bindväv mindre spänstig så Elin undviker att stretcha i ytterlägen och hon deltar förstås inte i spelmoment med kroppskontakt.

Men Elin Rubensson tränar. I måndags var hon ute och joggade fem kilometer.

Hoppas att SvFF lyssnar

Fotbollsspelaren Elin är en nyckelspelare i landslaget och om ett år vill hon spela OS, året efter det EM.

Syftet är att på ett smidigt sätt, förutsatt att allt går bra vilket är högsta prioritet, skapa så goda rehabiliteringsmöjligheter som möjligt för en lyckad comeback fysiskt och mentalt.

Vad jag förstår har kontakten mellan Elin Rubensson, Matilda Lundblad och Svenska fotbollförbundet varit begränsad, men läkaren kommer på eget initiativ att tala om erfarenheterna på kommande möte med kommittén.

Jag hoppas att också SvFF:s beslutsfattare och landslagsledning lyssnar på erfarenheterna.

Spelarföreningen kommer att göra det.

Både Elin Rubensson, som nu har gravidpenning via Försäkringskassan, och Piteås Josefin Johansson vill se riktlinjer i spelarnas kollektivavtal.

Generalsekreteraren Magnus Erlingmark meddelar att frågan ska upp på bordet i höstens förhandlingar. ”Någon form av policy om hur klubbarna bör gå tillväga borde finnas”, säger han.

Elin Rubensson.
Elin Rubensson.

Språngbräda till konkret handlingsplan

Internationellt ser vi hur de stora klubbarna ändrar inställning. I klubbarna finns redan en infrastruktur (byggd för de manliga spelarna) för att inte bara ta emot spelarna utan även deras familjer.

Idrottande kvinnor har förstås samma möjligheter som alla andra kvinnor i det svenska arbetslivet att ta del av den statliga föräldrapenningen, men deras yrke ställer andra krav på fysisk återhämtning och de korta kontrakten kan innebära en mental stress.

De finns de som vågat och visat att det går.

Piteås nav Josefin Johansson är både fotbollsspelare och mamma. Jodå, minsann.

Trots att varken Piteå eller någon annan damallsvensk klubb 2018 hade en graviditetspolicy fick mittfältaren det stöd hon behövde. Tiden efter förlossningen var hon mammaledig, men tränade mellan amningarna hårt för att ta sig tillbaka till fotbollsplanen.

Josefins erfarenheter kan tillsammans med Elin Rubenssons graviditet vara språngbrädan till inte bara en mer nyanserad syn utan faktisk en konkret handlingsplan.

Damallsvenskan pågår för fullt och vid sidan om spelet snickras framtidens förutsättningar för kvinnliga spelare.

Det är snart förlossningsdags för fotbollen, om än med sugklocka.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.