Fischers krav på ministern: ”För alla unga tjejer”

Svenska damlandslaget i fotboll har inte blivit lönediskriminerade av förbundet, anser Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Nu ställer Nilla Fischer krav på idrottsministern Amanda Lind (MP).

”Ta tag i frågan, kräv jämställdhet om inte för saken i sig så för alla unga tjejer därute som älskar fotboll!”, skriver hon på Instagram.

Det var Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdhetsstrateg och idrottsföreläsare, som anmälde Svenska fotbollförbundet (DO) för de olika ersättningar som gällt för de herr- respektive damlandslaget.

I dag meddelade DO att man inte ser det som diskriminering i lagens mening då man anser att de två landslagen ”inte befinner sig i en jämförbar situation” och då ska räknas som de verkar på två olika marknader.

”Beslutet är märkligt”

Nilla Fischer, som själv stod för ett brandtal om bristande jämställdhet på fotbollsgalan 2018, är förvånad över beslutet.

”Jag har förtroende för DO som myndighet, men jag tycker att beslutet är märkligt utifrån hur de definierar en marknad och oss som verkar inom professionell fotboll”, skriver hon på Instagram.

Hon efterlyser ett helhetsgrepp kring jämställdheten inom svensk fotboll.

Därför passar jag nu bollen över till idrottsminister Amanda Lind och regeringen. Ta tag i frågan, kräv jämställdhet om inte för saken i sig så för alla unga tjejer därute som älskar fotboll!”.

Sportbladet söker Nilla Fischer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.