”Är här för att hylla tjejerna”

Publikrekord när BrommaGirls spelade

avAndreas Käck

Publicerad:

Brommapojkarna blev BrommaGirls för en dag.

På plats på Grimsta IP fanns några av föreningens största profiler.

– Vi är här för att hylla tjejerna, säger Ludwig Augustinsson.

Brommapojkarnas namn har skapat diskussioner inom klubben ur ett jämställdhetsperspektiv. Ett namnbyte har varit aktuellt, men röstades ner på årsmötet.

På lördagen gjordes ändå en ansats för att lyfta fram de 1 000 tjejer som spelar fotboll i föreningen. När damlaget ställdes mot Morön BK gjorde de det i helt nya tröjor och med ett helt nytt (om än bara tillfälligt) namn: BrommaGirls.

”Är jätteviktigt”

Över 2 200 personer kom till matchen.

Bland dem fanns framstående herrspelare som fostrats i klubben såsom Jack Lahne (AIK), Viktor Gyökeres (Brighton) samt Felix Beijmo och Ludwig Augustinsson (båda i Werner Bremen).

– Det är jättekul att vara här. Det är tjejernas dag i dag och vi är här för att hylla dem och visa att vi står för jämställdhet, säger Augustinsson till Sportbladet.

Ni som är stora namn har ju på något sätt chansen att påverka. Hur viktiga är de här frågorna?

– För mig är det jätteviktigt. Sen kan man säkert göra ännu mer, men en grej är att komma hit i dag och visa att man står för det.

1 av 4 | Foto: STEFAN JERREVÅNG

BP är ju din klubb, vad gör det med dig att se så mycket folk på tjejernas match?

– Det är jättekul, jag tror det är mer folk på den här matchen är det varit på hela säsongen på herrarnas matcher. Förhoppningsvis växer intresset mer och mer. BP är en klubb för alla, säger Augustinsson.

Hoppas på VM-hajp

Han har märkt av att intresset för damfotbollen ökat. Publikrekord har slagits runtom i Europa, i Champions League och de stora internationella ligorna. Dessutom väntar ju ett VM i sommar.

– Jag hoppas verkligen att det kan bli en riktig hajp på samma sätt som det blev för oss under VM i fjol. Det är minnen man kommer bära med sig resten av livet och jag hoppas det blir likadant för tjejerna nu. Det ska bli kul att följa, säger Ludwig Augustinsson.

Matchen mot Morön BK? Den vann BrommaGirls med 3–2. Alice Carlsson, Tempest-Marie Norlin och Estibaliz Montes de Oca gjorde målen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM