Polisen efter derbyt: Ska jag bryta fingret på dig?

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisens version är att de avvärjde bråk efter derbyt mellan Djurgården och AIK.

Supportrarna som DN pratat med menar att de blev utsatta för onödig brutalitet.

– Ska jag bryta fingret på dig? säger en polis i en film som Mitt i Stockholm var först med att publicera.

142 bengaliska eldar, två våldsamma upplopp, en situation med kastade flaskor och stenar mot polisen. Och så kördes uppåt 70 personer, hälften omyndiga, bort från arenan.

Så lyder polisens facit från Stockholmsderbyt i söndags, då AIK slog Djurgården med 2–0 på Tele 2 Arena.

Slår med batong

Uppgifterna är hämtade från Dagens Nyheter, som också rapporterar om en specifik händelse där ord står mot ord.

Efter matchen uppstod tumult då några AIK-supportrar ignorerade polisens anvisning att lämna platsen via en trappa, förbi en restaurang. I stället vände de tillbaka mot polisen där en stökig situation uppstod.

På filmbilder som tidningen kommit över syns en polis hålla i en supporters finger och säga ”ska jag bryta fingret på dig eller?”. En annan slår med batong mot en kille som har uppsträckta händer och är vänd åt andra hållet.

Enligt supportrarna berodde vägran att följa den anvisade färdvägen på att en grupp motståndarfans vällde ut från restaurangen och jagade dem. Men polisen menar att det var tredje gången gruppen försökt bryta igenom deras spärr och att killarna därför omhändertogs.

– Jag var sjukt rädd för jag ville inte bli nedslagen. Jag gick med armarna upp i luften och försökte lyda, men det verkade inte funka, säger en supporter till DN.

Foto: BILDBYRÅN

”Det blev en dragkamp”

Ola Österling är pressansvarig på polisen och säger att flera potentiella bråk mellan lagens supportrar avvärjdes genom polisens arbete. Österling har pratat med ansvarigt befäl och har förstått det som att frågan om fingret föranleddes av att supportrar skickade meddelanden ”till personer som skulle komma och bevittna det här och vara med i den tänkta konfrontationen”. Killen som utsattes ska ha tagit fram sin mobil och vägrat lyda polisens uppmaning att lämna över den.

– Då blev det en dragkamp om den här telefonen, varpå han får fingret emellan, och när han försöker ta telefonen så säger polismannen att ”du får släppa fingret, annars bryts det, det går av om jag tar i nu”, säger Österling till DN.

DN uppger också att flera supportrar planerar att JO-anmäla händelserna.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.