Linköping tvingas släppa Blackstenius

Klubbarna gjorde upp om Stina Blackstenius i fotbollförbundets skiljenämnd.

Nu tvingas Linköping släppa stjärnan till Kopparbergs/Göteborg.

– Det finns många invändningar och synpunkter som vi har på själva domen, säger ordföranden Paul Lindvall.

Sportbladet har tidigare skrivit om tvisten mellan klubbarna efter en oenighet kring en påbörjad transfer. Stina Blackstenius, 24, var på väg att byta klubb i höstas, men efter oenigheter mellan klubbarna valde Linköping att behålla stjärnan. 

Nu tvingas klubben dock att släppa Blackstenius till Kopparsbergs/Göteborg efter att skiljenämnden sagt sitt.

– Det var inte den påskpresenten vi ville ha. Vi hade både hoppats och räknat med att Stina skulle fortsätta under det här året. Det är en riktigt bra spelare som vi har byggt mycket kring. Det kommer väldigt, väldigt olägligt, säger ordföranden Paul Lindvall.

Stina Blackstenius.
Stina Blackstenius.

”Absolut inte ingått avtal”

Linköping hade en ansträngd ekonomi under hösten och gjorde sig därför beredda på att eventuellt sälja Blackstenius. Men enligt Lindvall fanns det aldrig något avtal.

Linköping ska inte ens ha varit medvetna om att de förhandlade med Kopparbergs Göteborg.

– Vi förde samtal med hennes agent i mitten av november. När vi fick ordning på vår ekonomi var vi tydliga med att vi inte var ett dugg intresserade av att gå vidare med de samtalen. Men varken jag eller någon annan i Linköping har förhandlat med Göteborg. 

Ni har inte haft något kontakt med dem alls?

– Vi fick en fråga av dem i slutet av januari och sa att vi inte var intresserade av att släppa Stina. Sedan skickades det till skiljenämnden i februari.  Där har det legat och vi trodde nog att det skulle avvisas men så blev det inte. Man gick på Göteborgs linje och ansåg att diskussionerna varit så långt gångna att man i praktiken ingått avtal. Det är klart att det blir knepigt att det kommer en sådan dom så många månader senare.

Det låter märkligt om ni inte haft kontakt med Göteborg?

– Det här är en konstig värld när en agent både kan företräda spelaren och en klubb. Vi uppfattade det inte som en förhandling med Göteborg. Men enligt Svenska fotbollförbundets regelverk så kan en spelaragent med viss typ av dokumenterad erfarenhet företräda flera olika roller. Det har vi förstått och lärt oss. Man kanske borde ha varit tydligare i det underlag som skickats. Men i min värld trodde jag absolut inte att ingått några avtal.

”Finns inget att vinna”

Lindvall poängterar att man trots allt accepterar domen och tackar Blackstenius för tiden i klubben. Linköping är dock inte helt nöjda med hur agenten skött affären.

– Det finns många invändningar och synpunkter som vi har på själva domen och det har vi redovisat till skiljenämnden, men i det här läget känns det bättre att lägga det bakom oss. Vi hade säkert kunnat göra saker bättre också. Man är besviken så klart, men det finns inget att vinna på att diskutera vad den ena eller andra skulle ha gjort i november.

– Chocken kommer inte idag eftersom de skickade in det i februari, men då kom det lite oväntat kan jag säga. Vi har levt med tvisten och varit förberedda på att det ska komma ett beslut, men det här gör det lite svårare för oss när transferfönstret är stängt. Men vi ska lägga stor kraft på att försöka hitta en ersättare.

Stina Blackstenius gjorde 9 mål på 22 matcher förra säsongen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.