Xavi vill leda Qatar i hemma-VM

Foto: STRINGER / X80002
Xavi när han presenterades för Al Sadd.
FOTBOLL

För två år sedan lämnade Xavi Barcelona och flyttade till Qatar.

En vistelse som kanske kan ge honom nästa steg i karriären.

Den spanske spelregissören öppnar nämligen upp för ett framtida uppdrag som förbundskapten för Qatar.

Efter bland annat åtta spanska ligatitlar och fyra Champions League-bucklor, två EM-titlar och ett VM-guld med Spanien, är den förre Barcelona-mittfältaren Xavi "90 procent" säker på att han gör sin sista säsong som aktiv spelare. Xavi, numera 37, spelar sedan 2015 i Qatar-klubben Al-Sadd där han är spelande tränare.

Frågan är vad den spelfördelande katalanen har tänkt göra efter spelarkarriären. Själv har han sagt sig vilja bli tränare, rykten har placerat honom i Barcelonas organisation. Men nu öppnar Xavi själv för ett möjligt uppdrag som förbundskapten för Qatars landslag i hemma-VM 2022.

– Varför inte? Jag tror att det skulle vara fint att vara tränare här för landslaget. Vi får se. Jag behöver erfarenhet och en stab. Jag behöver allt, men jag känner åtminstone de qatariska spelarna och miljön här, säger spanjoren enligt TT och lägger till:

– Jag är här för att hjälpa dem bli bättre och för att tävla i VM. Jag tror att mitt mål är att bli förbundskapten.

Kritiserad sedan tidigare

Xavi är sedan tidigare ambassadör för Qatars VM 2022, ett värdskap som har kritiserats ända sedan utnämningen för byggnadsarbetarnas svåra arbetsförhållanden och korruption. Xavi har också fått kritik för att överhuvudtaget spela fotboll i Qatar, men menar att kritiken mot landet är obefogad.

– Folk kan inte landet och jobbet som de gör här. Jag bjuder in dem hit så att de får se själva, men jag är stolt över att vara här, säger Xavi.

Foto: Anvar Ilyasov / TT / NTB Scanpix
Qatars Andres Quintana (bakgrunden) i kamp med Uzbekistans Azizbek Khayarov.

Något spel i fotbolls-VM i Ryssland nästa sommar blir det dock inte för Qatar som ligger hjälplöst sist kvalgruppen på sju poäng efter tio matcher.

Här avgörs fotbolls-VM 2018 01:00
ARTIKELN HANDLAR OM

Xavi

Qatar

Fotboll