Damallsvenskan i fotboll

SM-guld – men Linköping får inte en krona: ”Horribelt”

avFrida Fagerlund

Linköping försvarade sitt damallsvenska SM-guld.

Men liksom förra året får klubben inte en krona i vinstbonus.

”Hur är det ens möjligt? Horribelt!”, skriver LFC på sitt officiella Twitter-konto.

0–0 borta mot Kvarnsveden räckte för att Linköping skulle säkra SM-guldet 2017. Med två omgångar kvar ligger klubben nio poäng före tabelltvåan Rosengård och på måndagskvällen firades det ordentligt på Stora torget.

Men mitt i titelfirandet uttrycker LFC sin besvikelse gentemot de obefintliga prispengarna. Liksom förra året betalas ingen särskild guldbonus ut till vinnaren.

Klubbdirektören Maria Hagström utvecklar resonemanget.

– Vi är i det läget att fortfarande, 2017, finns det så lite pengar inom damfotbollen att det inte ens finns vinstpengar att dela ut, konstaterar hon.

1 av 5 | Foto: PONTUS ORRE / AFTONBLADET

– Vi ska inte jämföra oss med herrar men det är extremt stora skillnader. Nu pratar vi om ett lag som är bäst i Sverige och man spelar i en liga där det inte finns några vinstpengar överhuvudtaget. Jag tror inte att så många herrlag hade gått med på det.

På herrsidan betalas stora summor ut i allsvenskan samt superettan. Hur pengarna fördelas baseras på klubbarnas placeringar de fem senaste åren. I år tilldelas vinnaren Malmö FF cirka 17,5 miljoner kronor av den totala summan på omkring 187,5 miljoner kronor kronor, enligt uppgifter till GP.

Solidarisk ersättning bland damklubbar

Värt att notera i sammanhanget är att herrallsvenskan omsätter runt 2,3 miljarder kronor årligen kontra damallsvenskans 250 miljoner kronor.

Inför säsongen pratades det om en eventuell förändring kring prispengar på damsidan, men så blev det inte. I stället delar samtliga klubbar lika på en smärre summa pengar, ett beslut som togs på årsmötet i mars.

– När det fanns mer pengar så lades det på seriesegrar och ambitionen är naturligtvis att vi ska kunna få in mer centrala medel så småningom. Men i dagsläget har vi vid tidigare tillfälle beslutat om solidarisk ersättning, säger Linda Wijkström, generalsekreterare i Elitfotboll Dam.

Samtliga damallsvenska matcher 2017 har sänts via webb-tv och ett fåtal har visats i SVT.

Om det blir någon förändring till nästkommande säsong gällande ersättning kan inte Wijkström svara på.

– Det är något som vi tar beslut kring beroende på hur pengarna kommer in. Sen hur de fördelas är en diskussion som sker tillsammans med klubbarna, en demokratisk process, säger hon.

”Då skulle vi vara bäst i Europa”

För Linköping skulle prispengar vara ett välkommet tillskott till verksamheten.

Vad hade 17,5 miljoner kronor betytt för er?

– Oj! Då skulle vi vara bäst i Europa. Vi har en omsättning på runt tio miljoner kronor så vi hade kunnat dubbla det skulle det givetvis förändra mycket, säger Maria Hagström.

Härnäst siktar Linköping på att utmana de bästa klubbarna i Champions League med de medel man besitter.

– Vi får jobba på ett annat sätt men självklart har vi ambitionen att vara med och slåss. Sen påverkar ekonomin givetvis. Vi har kommit långt i Sverige med att ha en väldigt bra liga, som lockar bra spelare, det är det vi måste fortsätta med, säger Hagström och tillägger:

– Men ja, det är synd att det ska behöva vara så här.

1 av 3 | Foto: Jeppe Gustafsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM