Karlsson: Chelsea tappar inte det här

FOTBOLL

Titelkonkurrenterna faller ifrån en efter en.

Fjorton omgångar kvar av Premier League.

Ett Chelsea utan Europafotboll i vår tappar inte det här försprånget.

Den 24 september var Chelsea på besök på Emirates. Arsenal vann med 3–0, en spelmässig uppvisning mot ett vilset, ostrukturerat Chelsea.

I det läget var Antonio Contes gäng åtta i tabellen, bakom lilla Crystal Palace och hela åtta poäng bakom ledaren Manchester City.

Lagets utveckling sedan dess är remarkabel.

För medan Pep Guardiola började starkt i Man City och sedan fått se sitt nya lag tappa, har Antonio Contes kurva med Chelsea hela tiden pekat uppåt.

Nytt spelsystem

Hans byte till 3–4–3 kommer i framtiden att beskrivas som en referenspunkt i hans Chelseakarriär. Formationen gav trygghet defensivt och frihet offensivt till kreatörer som Eden Hazard, Pedro och Willian.

Inget lag i Premier League har kunnat hantera Chelseas system till dess att Tottenhams Mauricio Pochettino spegelvände sitt lag och också ställde ut ett 3–4–3. Det är Chelseas enda förlust i ligan sedan september.

Liknar en annan Chelseaupplaga

Det går att dra paralleller mellan detta Chelsea och José Mourinhos titelvinnande lag 2004/05.

Chelsea idag är lika välorganiserade defensivt som de var när firma John Terry/Ricardo Carvalho bara släppte till 15 baklängesmål på en hel säsong.

Dessutom har laget liknande matchvinnartyper som för tolv år sedan. Då var det Frank Lampard, Arjen Robben, Damien Duff och Didier Drogba. Nu är det bland andra Diego Costa, Pedro och inte minst Eden Hazard.

Om Marcos Alonsos 1–0-mål borde ha underkänts på grund av en armbåge var 2–0-målet ett mästerverk. Eden Harzard – tillbaka i toppform den här säsongen – fick bollen ett par meter från mittlinjen på egen planhalva. Sedan satte han fart. Med bollen tätt intill fötterna drev han förbi Laurent Koscielny, skakade av sig Francis Coquelin och vickade förbi Gabriel innan han avslutade förbi Petr Cech.

Ett solomål av högsta snitt.

Gynnsamt schema

Chelsea leder i skrivande stund ligan med tolv poäng. Det är visserligen mycket kvar. Vi är bara i början av februari och mycket kan hända på fjorton omgångar.

Men ser det här ut som ett lag som är på väg att tappa greppet? Ser det ut som ett lag som ens kan tappa greppet?

Skulle inte tro det.

Chelsea var överlägsna idag; kompakta bakåt och skoningslösa i omställningsspelet.

Efter toppmötena med Liverpool och Arsenal har Chelsea bara två möten med topp sex-lagen kvar.

Med gynnsamt program i ligan och inget Europaspel har de i praktiken skaffat ett ointagligt försprång.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM