”Ibland kommer folk tycka att man är en total katastrof”

Uppdaterad 2019-07-08 | Publicerad 2017-02-07

Oscar Linnér.

DUBAI.

AIK värvar dyrt för att nå SM-guldet.

Men lagets sista utpost är en oprövad tonåring.

– Ibland kommer folk tycka att man är en total katastrof. Det är då jag måste vara mentalt stark, säger 19-årige Oscar Linnér.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Kommer AIK våga satsa på 19-årige Oscar Linnér som uttalad förstemålvakt 2017?
Det mesta tyder faktiskt på det. När Patrik Carlgren vägrade förlänga sitt kontrakt konstaterade sportchefen Björn Wesström att ersättaren av allt att döma redan finns i truppen. Den gänglige tonåringen har fått försäsongen på sig att bevisa sin duglighet, och rapporterna från AIK-lägret är positiva. När Rikard Norlings manskap tar sig an danska FC Midtjylland på onsdag är det Linnér som vaktar målet.

– Patrik Carlgren lämnade ju klubben. Då är det inspirerande att jag har fått förtroendet. Det är upp till mig att ta den här chansen och jag ska göra allt i min makt, säger Linnér.

”Vill leva upp till folks förväntningar”

Supportrarna har höga förväntningar på dig. Hur tacklar du det?

– Det är logiskt i en klubb som AIK. Man måste ha en viss kvalitet för att kunna bära den här tröjan. Jag känner av förväntningarna och att folk tror på dig.

Klubben lägger tiotals miljoner på att förstärka andra lagdelar. Men på målvaktsposten ser det ut att bli en intern lösning.

– Klart att det är lite speciellt att de litar på en tonåring. Det här är en chans som är få förunnat. Jag är väldigt tacksam över att den här möjligheten har dykt upp. Att AIK visar mig det här förtroendet. Jag har känt det sedan dag ett i AIK. Nu hoppas jag kunna leva upp till folks förväntningar.

Hyllar veteranen

Är det överraskande sett till vilken uttalad guldsatsning om AIK har?

– Det är upp till tränarna att bedöma om jag räcker till i A-laget. Men jag räknar med att de har med sina ambitioner i beräkningen när jag får spela.

Rutinerade Kenny Stamatopoulos, 37, tjurar knappast över att han får agera reservmålvakt bakom den nästan 20 år yngre kollegan.

– Jag är så tacksam över hur han ställt upp för mig. Det har han gjort sedan jag kom. Det är svårt att beskriva hur mycket han betyder för mig, berättar Linnér.

Den knappt två meter långe målvakten har alla fysiska förutsättningar att kunna dominera sitt straffområde i framtiden.

Tufft på Friends Arena

Vilken är din största styrka respektive svaghet?

– Den mentala biten. Jag är inte rädd för att misslyckas. Svaghet? Jag har ingen tydlig. Det skulle vara rutinen då.

Oscar Linnér vet när han kommer ha mest nytta av sin mentala styrka. För även om AIK:s supportrar förstås alltid är stolta när unga talanger får chansen i A-laget kan tålamodet vara ganska kort på Friends Arena. Unga spelare behandlas inte med silkesvantar och löper lika stor risk att bli hackkycklingar som alla andra.

– Det är lätt i början när alla tror och hoppas på dig. Men det kommer komma dagar där ingen tror på dig längre. När du gör misstag, Ibland kommer folk tycka att man är en total katastrof. Det är den dagen som du måste vara mentalt stark. Det är då du måste behålla självförtroendet.

Vad har du för drömmar i karriären?

– Att ta en SM-guldmedalj med AIK och sätta upp den på väggen. Jag har inga andra drömmar. Då hade alla mina drömmar gått i uppfyllelse.