”Inte ens värt att kommentera”

FOTBOLL

DUBAI.

Tom Pettersson tycker att IFK Göteborg är bakåtsträvande.

”Blåvitt” är inte imponerad av utspelet.

– Det är inte ens värt att kommentera, säger tränaren Jörgen Lennartsson.

– Det Tom säger stämmer inte, säger sportchefen Mats Gren.

Tom Pettersson blev aldrig helt ordinarie i IFK Göteborg. 26-åringen bytte till Östersund under vintern och menar att den nya klubben ligger i framkant jämfört med den han lämnat. Under söndagen skickade han en vass salva med riktning åt ”Blåvitt”.

– Behovet av nytänkande är stort i IFK Göteborg, sa han till Sportbladet och fortsatte:

– I ”Blåvitt” har det varit samma kultur länge: man ska vara bra tränad och fysiskt stark. Om man kör tung styrka och intervallöpning, kanske flera dagar i följd, och sedan ska man dagen efter gå ut och träna fotboll då är det knappt roligt för att man är så jäkla trött och har ont överallt. Då blir det inget tempo på träningen och det blir svårt att utveckla det egna spelet.

Fick aldrig chansen

Vidare menade Pettersson att IFK Göteborg helt enkelt tränar... fel, och berättar vad han skulle ha ändrat på.

– Tränat mer fys med boll, tagit bort intervallöpningarna. Kört en annan slags styrka – man behöver inte klara 100 kilo i bänkpress.

Pettersson säger också att han aldrig riktigt fick chansen i IFK Göteborg.

– Nej, inte någon ärlig chans. Jag är mittback, det var jag aldrig där. Innermittfältare är inte min bästa position. Jörgen (Lennartsson) valde att spela med samma startspelare om de var friska. I början övertygade jag mig själv att jag skulle kämpa, att det skulle ge en plats till slut, men det räckte inte.

Lennartsson vägrar kommentera

När Sportbladet träffar Petterssons förre tränare Jörgen Lennartsson, nere på träningsläger med laget i Dubai, är han fåordig.

– Inga kommentarer.

Inga alls?

– Det är inte ens värt att kommentera.

Blir du besviken?

– Det är inte ens värt att kommentera.

Mats Gren håller inte med

Sportchefen Mats Gren är besviken.

– Det är väldigt onödigt att kommentera saker när man redan har lämnat en klubb. Framför allt när det gäller kritik och att mena på att allt är bättre på det nya stället.

Dessutom menar Gren att Petterssons kritik är orättvis.

– Det Tom säger stämmer inte, även om man kan ha olika uppfattningar om det. Bara för att vi springer fem gånger mer än Östersund i januari betyder det inte att vi inte också tränar mycket med bollen. Han har dragit det här till sin spets, Tom.

Sportchefen tycker att den forne spelaren är snett ute.

– Det första jag reagerade på när jag kom till Sverige var att svenska spelare löper mycket mindre i maxtempo jämfört med övriga Europa. Det har vi på svart och vitt. Vi måste upp till deras nivå. För vad ska egentligen konkurrera med om vi inte kan hålla samma nivå löp- och konditionsmässigt? säger Gren och fortsätter.

– Kritiken är för mig helt felaktig, för det är ju dit vi måste komma inom svensk fotboll. Man kan säker löpa hur mycket som helst med boll, men det är några spelare som inte kommer göra det. Det är lättare att gömma sig om man gör allt med boll.

ARTIKELN HANDLAR OM