”Släpas i smutsen på djupt orättvist sätt”

Fotbollsförbundets rasande svar: Uppenbart att du inte har en aning om vad du pratar om

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Svenska fotbollförbundet har fått hård kritik får sina ordval kring ungdomssatsningen ”Future Team”.

Nu rasar i sin tur fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson mot en av de hårdaste kritikerna: Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

”Det är uppenbart att du inte har en aning om vad du pratar om”, skriver Karl-Erik Nilsson i ett öppet brev riktat till Eriksson.

– Det har skett ett missförstånd, svarar Björn Eriksson.

Svenska fotbollförbundets har fått hård kritik från personer hela vägen upp till idrottsministern Annika Strandhäll för de formuleringar förbundet använde i ett mejlutskick till landets 24 fotbollsdistrikt. I mejlet skrev förbundet att de söker spelare i "pre-puberteten eller i puberteten" och som ska ha ett "pojkutseende och pojkkropp" till satsningen ”Future team”.

Future team är ett pojklandslagsläger under Svenska fotbollförbundets regi som ska fungera som ett komplement till det "vanliga" utvecklingslägret för unga fotbollstalanger. Syftet är att hitta spelare som är senare i sin fysiska utveckling sett till ålder.

”Bra om du läst texten först”

Nu reagerar i sin tur Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson på den kritik kollegan i Riksidrottsförbundet Björn Eriksson i Dagens Nyheter riktat mot fotbollsförbundet. Nilsson menar att RF-ordföranden helt missat poängen och hänvisar till SvFF:s eget förtydligande.

”Det hade varit bra om du hade läst den texten innan du uttalade dig för DN. Ännu bättre om du hade kontaktat mig eller någon annan på SvFF – vilket faktiskt är det minsta man kan begära”, skriver Karl-Erik Nilsson i ett öppet brev på förbundets hemsida och fortsätter:

”Enligt dina uttalanden i DN associerar du Future team-verksamheten med ’...precis tvärtemot vad vi vill. Vår uppfattning är ju att alla ska kunna idrotta’. Du talar också om att Future Team skulle vara något ’som bara är avsett för de få som har kommit igenom pärleporten’. Det är uppenbart att du inte har en aning om vad du pratar om.”

Foto: Bildbyrån
Nilsson och Eriksson vid en tidigare ceremoni.

”Släpas i smutsen på ett djupt orättvist sätt”

Svenska fotbollförbundets ordförande beskriver vidare det som oacceptabelt att ”sprida den här typen av felaktigheter utan att kontrollera fakta”.

Vår verksamhet måste tåla granskning, och vi förstår kritiken mot det olyckliga ordvalet fullt ut. Vi har, ända sedan det beklagliga interna misstaget uppmärksammades, varit införstådda med att vi skulle kritiseras hårt och lida skada till följd av detta.

Vi hade dock inte förväntat oss att Riksidrottsförbundets ordförande skulle förvärra skadan genom att bidra till att hela verksamheten släpas i smutsen på ett djupt orättvist sätt.

Vi förväntar oss en offentlig ursäkt.”

Björn Eriksson menar i sin tur att SvFF helt missförstått hans kritik.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Vi håller på med en ickefråga då mina yttranden inte avsett om SvFF gör ett bra eller mindre bra projekt. Allt handlar om associationsbanan kring hur man reagerar när man får läsa sådana saker om barnkroppar och annat. Det olycksaliga yttrandet, säger Björn Eriksson till Sportbladet och fortsätter:

– Det föreligger ingen motsättning och jag kan därför inte be om ursäkt men däremot beklaga att det skett ett missförstånd. Jag har inga negativa uppfattningar om SvFF:s arbete med det här projektet.

Kan inte du och SvFF bara ringa varandra?

– Jo, jag ska göra det.