Själva definitionen av inkompetens

Brenning: En ekvation till och med jag kan lösa

Du har en arena för 50 000 personer.

Då bör du ha ett datasystem som klarar av att sälja 50 000 biljetter.

Kaoset kring biljettsläppet inför Sverige-Italien måste vara själva definitionen av inkompetens.

Med tanke på att Sverige-Luxemburg sålde ut Friends Arena var det inte så överdrivet knepigt att räkna ut att biljettrycket på det direkt avgörande playoffspelet till VM mellan Sverige och fotbollsgiganten Italien skulle vara massivt. Det förstod alla.

Borde inte jobba med biljettsystem

Men trots att alla kunde förutse intresset så kraschade biljettsystemet när plåtarna skulle släppas på tisdagen. När försäljningen återupptogs på onsdagen loggade nästan 30 000 in i kön som Stockholm Globe Arenas (som sköter driften av Friends Arena) då tvingades SLÖA NER.

– Tyvärr är det så att vår leverantör av biljettsystemet upplever lite problem även i dag med systemet. Dels är det extremt mycket folk i kö men vi har också varit tvungna att dra ner lite på tempot i försäljningen beroende på vad de jobbar med att lösa, sa Daniel Stålbo, kommunikationschef på Stockholm Globe Arena.

Dessutom talade ett antal vittnesmål om hur sidan inte kunde laddas och andra om hur de kastades ur kön och förlorade sin plats. Något Globe Arenas sa att de bara kunde beklaga för att sedan återigen hänvisa till leverantören av systemet.

Jag vet själv väldigt lite om företaget bakom biljettsystemet men de bör rimligen vara ett bolag som arbetar med just biljettsystem. Då bör de ha kompetens nog att lösa den extra kraft som krävs när det ska säljas biljetter till en fotbollsmatch. Annars borde de inte jobba med biljettsystem. Det är en ekvation till och med jag klarar av att lösa.

Det tråkiga är att det nu är Svenska fotbollförbundet som får klä skott för misslyckandet. De är i det här fallet dock inget annat än en olycklig hyresgäst i Sveriges kanske sämsta andelslägenhet.

För sedan Friends Arena invigdes har det hela mest sett ut som något för fuskbyggarna. Först blev det väldigt dyrt och sörjigt. Sedan visade det sig att det var kaos i närområdet, att det saknades mataffärer, att kommunikationerna var usla och när tomten väl skulle anläggas tog det ett drygt år innan trädgårdsmästaren lyckades rulla ut en dräglig gräsmatta.

Nu är rättegången, mattan, tågstationen, gallerian och byggkaoset åtgärdade. Nu ska de bara lösa bredbandet också...

Sverige sämsta andelslägenhet

Med risk att låta som den gnälligt privilegierade vita man jag är så finns det nog ingenting som skapar så mycket irritation i mitt liv som dålig uppkoppling. När man vill se sin fotbollsmatch på tv skakar nätet, när man ska lämna sina texter från matcharenor gungar uppkopplingen och när man ska köpa en biljett till fotbollsmatcher dör hela systemet. Ska det verkligen vara så förbannat svårt att ta lite höjd och lösa det?

I väntan på svaret på den frågan kan jag börja med att kasta ut ett första förslag.

Svenska fotbollförbundet planerar just nu för en ny gigantiskt träningsanläggning ute vid Arlanda. Jag tänker att vi andra tillsammans kan gå ihop och köpa tomten bredvid.

Sedan smäller vi upp den största serverhallen i mänsklighetens historia och drar bredband som motorvägar över Sverige. Ett stort jäkla E4-nät av kablar som rinner likt bäckar över landet. Ett spindelnät av koppar som täcker Sverige. Det skulle inte bara bespara oss den stress som kommer göra mig till sjukpensionär utan också ge oss en enorm konkurrensfördel på dagens globala (läs internet-bundna) marknad.

För en vecka sedan hade vi en kurs i sökverktyg på Facebook här på Aftonbladet. Den bröts två gånger när länken till USA lade ner. Båda gångerna beklagade sig den smått generade Facebook-anställde amerikanen med att uppkopplingen på deras kontor i New York var väldigt dålig.

Till och med Facebook har alltså för dåligt internet. Snålheten upphör aldrig att förvåna.

avPatrik Brenning