Möjligt terrorhot mot EM

1 av 2 | Foto: Paul Chiasson, TT
FOTBOLL

ARNHEM/STOCKHOLM. Fotbolls-EM i Nederländerna har drabbats av ett möjligt terrorhot som ska ha framförts av IS-anhängare.

Nederländernas antiterrororganisation tar allvarligt på det inträffade.

– Mitt tankesätt har absolut förändrats den senaste tiden utifrån vad som hänt i världen, men här känner jag mig absolut trygg, säger mittbacken Linda Sembrant.

Nederländsk antiterrororganisation NCTV har spårat ett möjligt hot mot fotbolls-EM som inleds på söndag.

Hotet ska ha framförts i ett chattrum som terrororganisationen Islamiska staten, IS, använder för att kommunicera med sina anhängare.

Inlett en undersökning

Enligt nederländska De Telegraaf ska meddelandet ha gett instruktioner för att utföra en terror-attack under matchen mellan England–Skottland som spelas på Stadion Galgenwaard i Utrecht. Stadion har plats för knappt 24 000 personer och NCTV tar hotet på största allvar.

Antiterrorganisationen har nu inlett en undersökning mot hotet.

Ett amerikanskt företag som specialiserar sig på att ta reda på information om terrorism var de som plockade upp hotet i chattrummet.

Höjer inte hotnivån

Nederländerna har i dagläget hotnivån fyra på en femgradig skala – en nivå som betyder att det bedöms kunna finnas en viss risk för attack men att inga konkreta bevis för att en sådan snart kommer att ske.

Det svenska laget har med sig säkerhetsansvarige Per Samuelsson till mästerskapet och tar säkerheten på fullaste allvar. Uppdateringar kring läget sker löpande.

– Vi vet att stora evenemang och slutspel är intressanta men också att den säkerhetsorganisation som finns runt EM-slutspelet är rigorös och bra. Jag tror att vi kan känna oss ganska trygga, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Sembrant känner sig trygg

Mittbacken Linda Sembrant berättar att hon känner ett stort förtroende för det svenska fotbollförbundet.

– Vi har Per med oss som har koll på läget och de ser alltid mycket till vår säkerhet. Det är en viktigt del för att vi ska känna oss trygga när vi ska prestera. Här känner jag mig absolut trygg.

Är de här typen av hot ändå något man bär med sig kanske till en arena, med tanke på den tid vi lever i?

– Mitt tankesätt har absolut förändrats den senaste tiden utifrån vad som hänt i världen. Jag har inte haft ett sånt tänk innan at man ska vara uppmärksam och nästan jämt känt mig trygg, men nu när det hänt så mycket är man lite mer uppmärksam.

Sverige kliver in i mästerskapet på måndag när de möter Tyskland 20.45 i Breda och lagets övriga matcher spelas i Deventer och Doetinchem.

ARTIKELN HANDLAR OM